Ömer Nesefi tefsirinde Meryem suresinin tahkik ve değerlendirmesi
Chapter Mariam in at-taysir fi‟t-tafsir of Omar an-Nasafi
- Tez No: 602639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur‟an, Tefsir, Tahkik, El yazması, Ömer Nesefi, Qur‟an, Tafsir, Edition, Manuscript, Omer an-Nasafi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalıĢma Ebu Hafs Ömer en-Nesefî‟nin“et-Teysîr fî‟t-Tefsîr”adlı eserinin Meryem suresi tahkik çalıĢmasıdır. AraĢtırmamız giriĢ, iki bölüm, sonuç ve“et-Teysîr fî‟t-Tefsîr”in iki yazma nüshanın Arapça karĢılaĢtırmalı metninden oluĢmaktadır. GiriĢte, çalıĢmanın konusu, amacı, önemi, metodu hususlarının yanı sıra müfessirimiz Ömer Nesefi‟nin hayatı hakkında kısaca bilgilere yer verilmiĢtir. Birinci bölümde“Rivayet tefsirindeki metodu”baĢlığı altında Kur‟an‟ın Kur‟an ayetleri ile tefsiri, Kur‟an‟ın sünnet ile tefsiri, Kur‟an‟ın sahabe ve tâbiûn görüĢleriyle tefsiri, Kur‟an tefsirinde Ġsrailiyyat konuları çalıĢılmıĢtır. Dirayet-dil tefsirindeki metodu baĢlığı altında dilbilgisi kuralları ile ayetleri açıklaması, kelime anlam iliĢkisine değinmesi, kıraat ve kıraat farklılıklarından kaynaklanan anlamlara iĢaret etmesi, Ģiir ile istiĢhad etmesi, belağat vecihlerini göstermesi, muarreb lafızlara değinmesi, kelami konuları ele alması gibi baĢlıklar üzerinde durulmuĢtur. Kur‟an ilimleri açısından metodu baĢlığı altında Esbâb-ı nüzul, MüteĢabih, Vücuh-Nezâir, Fedailü‟l-Kur‟an, Mecazü‟lKur‟an, Mekki-Medeni gibi Kur‟an ilimlerinde müfessirimizin tefsirinden örnekler verilmiĢtir. Ġkinci bölümde“et-Teysir fit-Tefsir”adlı eserin Meryem süresi 25a-45a arasındaki bölüm Arapça olarak verilmiĢ, nüshanın içinde geçen ayetler dipnotta belirtilmiĢ, Manisa Ġl Halk Kütüphanesinde bulunan nüsha ile Feyzullah Efendi Millet Kütüphanesi‟nde bulunan nüsha karĢılaĢtırmalı olarak v tahkik edilmiĢtir. ÇalıĢmamız genel bir değerlendirme yapılarak sonlandırılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
This study is the edition of Surah Marıam in the work of Omar anNasafi,“at-Taysir fi‟t-Tafsir”. Our thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. One of those chapters contains the comparison of two manuscript of“at-Taysir fi‟t-Tafsir”in Arabic. In the introduction section, in addition to brief information on subject, aim, importance and method of the study, a summary of life of our commentator Omer an-Nasafi is given. In the first chapter, under the title of“Method in the narrative commentary”, subjects of tafsir of Qur‟an with Qur‟an verses, with sunnah, with views of sahabeh and Tabiun and Israiliyyat in interpretation of Qur‟an are studied. The title of“method in tafsir bil-Diraya”has dwelled on the subjects such as, tafsir of verses with grammer rules, relationship of word and meaning, different qiraats and their influence on different meanings, providing examples from poetry, examples from eloquence, words that has been Arabisized and theological topics. The title of“Method according to Qur‟anic Sciences”provides examples from the commentary of our commentar on topics such as Esbab-ı Nuzul, Mutashabih, Vucuh-Nazair, Fadailu‟l Qur‟an, Mecazu‟l Qur‟an, Makki- Madani. In the second chapter, Surah Mariam waraqs 25a-45a from“at-Taysir fi‟t-Tafsir”are given in Arabic. The verses in the manuscript are cited in the footnotes. The copies from Manisa Provincial Public Library and Feyzullah Efendi Public Library are comparatively edited. Our study is concluded with a general conclusion. vii