Nazi dönemi Alman propaganda sinemasında bir örnek: İradenin Zaferi
An example in the German propaganda cinema of the Nazi period: Tri̇umph of The Will
- Tez No: 602652
- Danışmanlar: PROF. DR. CELAL OKTAY YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Propaganda, Propaganda Sineması, Nazi Dönemi, Leni Rienfenstahl, İradenin Zaferi, Propaganda, Propaganda films, Nazi-era, Leni Riefenstahl, Triumph of the Will
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Propaganda en temel anlamıyla kamuoyunu etkilemek veya topluma belli bir fikri benimsetmek amacıyla kullanılan araçların tümüne verilen isimdir. Sinema, 20.yüzyılın en etkili kitle iletişim aracı olması nedeniyle Nazi Almanya'sının da en gözde propaganda araçlarından biri olmuştur. Nazi Almanya'sı sinema yardımıyla kitlelerin algısını yönetmiş ve fikirlerini kolaylıkla aktarabilmiştir. Bu dönemin en önemli yönetmenlerinden biri Leni Riefenstahl'dır. Leni Riefenstahl tarafından çekilen“İradenin Zaferi”filmi Nazi dönemi propaganda sinemasının birçok özelliklerini yansıtması bakımından önemlidir. Bu çalışma kapsamında, Nazi Dönemi Alman Propaganda Sineması“İradenin Zaferi”filmi örnek alınarak göstergebilimsel analiz yöntemiyle irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the most basic meaning, propaganda is the term which comprises all tools used with the aim of effecting public opinion or making people adopted to an existent idea. Cinema was the most effective medium in the 20th century, that's why it became one of the favorite propaganda tools of Nazi Germany. Nazi Germany could lead the perceptions of population and spread its ideas easily with the help of cinema. Leni Riefenstahl was one of the most important directors of the era and the movie of 'Triumph of the Will', made by her, is important in terms of reflecting many features of Nazi-era propaganda films. Within this study, Nazi-era German propaganda films will be scrutinized with the semiotic analysis method by taking the movie of 'Triumph of the Will' as an example.