IV. Haçlı Seferi ve latin döneminde Konstantinopolis / İstanbul'da yok olan, kaçırılan mimari ögeler ve eserler
Vanished and stolen architectural compenents and art works in Constantinople / İstanbul during fourth crusade and latin period
- Tez No: 602672
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAN PILEHVARIAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Latin İstilası, IV. Haçlı Seferi, Bizans, Konstantinopolis, yok olan ve yer değiştiren eserler, Latin Invasion, Fourth Crusade, Byzantium, Constantinople, Vanished and Relocated Artworks
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Doğu Roma, diğer adıyla Bizans İmparatorluğu'nun merkezi ve başkenti olan Konstantinopolis ortaçağ tarihi boyunca çeşitli saldırılara uğramış, kuşatmalarla karşılaşmıştır. Ancak kaderini değiştirecek büyük bir istila ile ilk kez 1203-1204 yıllarında karşılaşmıştır. Amacı Müslümanların hükmettiği kutsal toprakları almak olan Haçlı seferlerinin dördüncüsünde; Haçlıların hedefi Konstantinopolis olmuş, dönemin en önemli merkezlerinden biri olan bu şehir ele geçirilmiş, bütün zenginlikleri yağmalanmış ve burada bir Latin imparatorluğu kurulmuştur. Latin İstilası'ndan sonra şehir zenginliğinin büyük kısmını kaybetmiş, küçülmüştür. IV. Haçlı Seferi'nin Konstantinopolis'e yönelmesi şehrin mimarisini de etkilemiştir. İlk bölümde bu sefere öncü olan seferlere değinilmiş ve bu seferin Bizans'a yönelmesinin aslında şaşırtıcı bir durum olmadığı ve bunu besleyen sebeplerin neler olduğu anlatılmıştır. İkinci bölümde seferin Bizans aleyhine yönelmesinden sonraki süreçte kente verilen tahribatlar incelenmiştir, bu seferin Niketas tarafından 'şehirlerin kraliçesi' olarak nitelendirilen Konstantinopolis'i yangınlarla ve yağmalarla nasıl harabe haline getirdiği ve sefer sonrasında kurulan Latin İmparatorluğu döneminde şehrin değerli hazinelerinin nasıl parça parça Batıya kaçırıldığı anlatılmıştır. Kente en büyük zararı veren yangınlar Latin yağmalar ile birleşince Konstantinopolis birçok tarihi ve kültürel mirasını kaybetmiştir. Tez'in üçüncü bölümünde kentin önemli yapılarından, meydanlarından forumlarından parça parça sökülerek götürülen; mimari ögeler, kutsal emanetler, objeler, değerli eşyalar ve sanat eserleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Constantinople, the center and capital of East Rome Empire also known as the Byzantine Empire, even though had suffered from various attacks and encountered sieges during the mediaeval age, the largest encountered with a great invasion was in 1203-1204. The Christian World's led the Fourth Crusade through Constantinople who has aimed take the holy lands ruled by Muslims. Christians from west conquered Constantinople which one of the most important cities in its era, pillaged all opulence and built a Latin Empire in this land. After this Latin invasion the city lost substantial amount of its wealth and shrank. By fronting Fourth Crusade through Constantinople, the city also has effected architecturally. First part of thesis mention about what were the previous crusades and how they did affect the route of fourth crusade through Constantinople, what were the reasons of this. And showing that this result was not surprising. In the second part of research examining the process of destructions of the city when the crusade changed his target through Byzantium. Explaining how the Constantinople, as known 'Queen of Cities' turned a ruin with fires and pillages and how various artworks and architectural elements stolen and took away by pieces after crusade in Latin Kingdom era. Constantinople lost its many of historical and cultural heritages reason by combining Latin sacking and fires that gave biggest damages. In the third part of thesis analyzing architectural elements, holy relics, objects, precious goods took from important buildings, open spaces and forums of the city.