Bir özel üniversite hastanesinde sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin boyutu
Dimension of violence against healt employees in A private university hospital
  1. Tez No: 602713
  2. Yazar: EMİNE KAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇİĞDEM CEZLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Çalışanı, Sağlıkta Şiddet, Şiddet, Şiddetin Nedenleri, Şiddet Türleri, Causes of Violence, Health Care Worker, Types of Violence, Violence, Violence in Health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
DSÖ tarafından şiddet“Kendine, bir başkasına, grup ya da topluluğa yönelik olarak ölüm, yaralama, ruhsal zedelenme, gelişimsel bozukluğa yol açabilecek ya da neden olacak şekilde fiziksel zorlama, güç kullanımı ya da tehdidinin amaçlı olarak uygulanması”şeklinde, Sağlık kurumunda şiddet ise;“hasta, hasta yakınları ya da diğer başka bir bireyden gelen, sağlık çalışanına risk oluşturan sözel ya da davranışsal tehdit, fiziksel saldırı veya cinsel saldırıları içeren durum”olarak tanımlanmıştır. Bu çalışmada şiddet ve sağlık alanında şiddetin tanımlarından yola çıkarak, şiddet türleri, şiddetin nedenleri, sağlık alanında şiddetin sıklığı ve boyutu, sağlık alanında şiddete neden olan faktörler üzerinde durulmuş, sağlık alanında şiddeti önlemeye yönelik alınması gereken tedbirler konusunda önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışma kapsamında bir özel üniversite hastanesi sağlık çalışanlarına anket uygulanmış, şiddetin türü, şiddetin hedefindeki sağlık çalışanları, şiddetin kim/ler tarafından gerçekleştirildiği, şiddetin hangi ortamlarda ve hangi zamanda gerçekleştirildiği, şiddetin nedenlerinin neler olduğu sorularına cevap aranmıştır. Araştırma sonucunda çalışma hayatı boyunca %80,3 oranla kadınların erkeklerden daha fazla şiddet deneyimi yaşadığı çalışanların yaşları ve deneyimleri arttıkça şiddetle karşılaşma oranının arttığı, meslek ve eğitim durumuna göre şiddete uğrama sıklığında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Şiddete maruz kaldığını ifade eden çalışanların en fazla sözel şiddete (%68,6 ) maruz kaldığı, saldırganın ağırlıklı olarak hasta yakını (%57,8), erkek (%58,6) ve 31-50 yaş aralığında (%55) olduğu tespit edilmiş ve %40,8 oranında herhangi bir neden olmaksızın şiddet uyguladığı ifade edilmiştir. Olay esnasında çalışanların beyaz kod verdiği (%26,7) ancak olay sonrası çoğunlukla herhangi bir işlem yapılmadığı (%49,1), çok düşük oranda şikayetçi olunduğu (%6,4) ve adli işlem yapıldığı (%3,9) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence is defined by the World Health Organization as 'The intentional use of physical force or power, threatened or actual, against oneself, another person, or against a group or community, that either results in or has a high likelihood of resulting in injury, death, psychological harm, maldevelopment or deprivation.' Violence in a Health Care Institutions is a situation involving verbal or behavioral threats, physical assaults or sexual assaults from patients, relatives or other individuals that pose a risk to the healthcare worker. In this study, based on the definitions of violence and violence in the health field, we investigated different types of violence, causes of violence, frequency and extent of violence in the health field, the factors that cause violence in the health field, and made some recommendations on the measures to be taken to prevent violence in the health field. Within the scope of this study, a survey was conducted among the workers of the private hospital to determine a type of violence, health workers who may be a target of it, those who behave aggressively, environments and time when violence took place, and what are causes for violence. As a result of the study, it is seen that the rate of encountering violence increases with the age and experience of the employees, as well as that women experience more violence than men, and that there is no significant difference in the frequency of violence according to occupation and education level. It was found that the employees who stated have suffering violence were mostly exposed to verbal violence (68.6%) and attackers were predominantly patient relatives (57.8%), male (58.6%) and 31-50 age (55%) and 40.8% of the respondents stated that they incured violence without any reason. It was found that although during the event employees mostly announced white code (26.7%) generally no procedures were done (49.1%), few people complained (6.4%) or started judicial proceedings later(3.9%).