Divan-ı Hulûsî-i Darendevî'de dînî tasavvufî muhteva
Religious and mystical contents in diwan al-Hulusi al-Darendewi
- Tez No: 602736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: din, tasavvuf, edebiyat, Osman Hulûsî Ateş, Divan-ı Hulûsî-i Darendevî, aşk, religion, mysticism, literature, Osman Hulûsî Ateş, Diwan al-Hulûsî al-Darendevî, love
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Divan-ı Hulûsî-i Darendevi, yaşadığımız yüzyılın önemli eserlerindendir. Türk İslam edebiyatı mahsulleri içinde yer alan bu kıymetli eser edebi ve dini yönden incelenmiştir. Eserin doğuşuna ortam sağlayan kültür havzası ifade edilerek hangi düşünce ve hislerle ortaya konulduğu izah edilmiş, yaşadığımız yüzyıla katkısı anlatılmaya gayret edilmiştir. Osman Hulûsî Ateş'in (ö. 1990) şahsında ve şiirinde yapılan inceleme ile Dini Tasavvufi edebiyatın bugün de kamil örnekler verdiği ortaya konulmuştur. Eserin edebi yönü şekil olarak incelenmiş, muhteva incelemesi de daha çok dini tasavvufi yönde yoğunlaşmıştır. Şairin kullandığı kavramlar sistematik bir incelemeye tabi tutularak nitel gözlem yoluyla bilim dünyasına tanıtılmaya çalışılmıştır. Eser hakkında daha önce yapılan çalışmalardan da istifade edilerek Divan'ın edebi ve tasavvufi cephesi ana hatlarıyla ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Diwan al-Hulûsî al-Darendevî is one of the most important works of the century we live. This valuable work, which is included in Turkish Islamic literature, has been examined in terms of literary and religious aspects. The cultural basin that gives rise to the birth of the work is explained by expressing thoughts and feelings, its contribution to the century we live has been tried to be explained. With the examination of Osman Hulûsî Ates' (d. 1990) biography and poetry, it has been shown that Islamic mystic literature gives perfect examples of Religious Sufism even today. The literary aspect of the work is examined formally, and the content analysis is more concentrated in the religious Sufism. The concepts used by the poet have been subjected to a systematic review and introduced to the scientific world through qualitative observation. The literary and mystical sides of the Divan have been outlined, making use of previous studies on the work.