İstihdam edilebilirliğin örgütsel bağlılık üzerine etkisi
The effect of employability on organizational commitment
  1. Tez No: 602735
  2. Yazar: MERVE DOLGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam Edilebilirlik, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Employability, Organizational Commitment, Emotional Commitment, Continuation Commitment, Normative Commitment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Örgütlerin ana faaliyet alanlarında varlıklarını sürdürebilmeleri için ekonomik yeterlilik ve teknoloji kadar önemli bir diğer unsur çalışanların örgütün misyonunu gerçekleştirmesi yönünden gösterdikleri katkı seviyesi olarak ifade edilen örgütsel bağlılıktır. Örgütsel bağlılık sanayi devriminden günümüze örgütlerin ve çalışanların gelişimi ve değişimi ile doğru orantılı olarak gelişim ve değişim göstermiştir. Çalışmamızda Örgütsel bağlılık üç boyutuyla ele alınmıştır: duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık. Duygusal bağlılık çalışanın bireysel amaç ve değerleri ile örgütün amaç ve değerlerinin örtüştüğü noktada ortaya çıkan duygusal bağı ifade etmektedir. Devam bağlılığı ise çalışanın kişisel edinimlerinin devamlılığı için örgütte kalma isteğini ifade eder. Normatif bağlılık diğer iki bağlılık türünden farklı olarak çalışanın örgüte karşı duyduğu sorumluluk duygusu nedeni ile örgütte kalma yönünde bir zorunluluk hissetmektedir. İstihdam edilebilirlik ise çalışanın sahip olduğu mesleki ve davranışsal yetkinlikleriyle orantılı olarak iş bulma kapasitesi şeklinde tanımlanabilir. Bu iş gücü piyasasının dışında olan birey için iş gücü piyasasına girme potansiyelini gösterirken bir örgüte bağlı çalışan birey için farklı bir örgütte iş bulma potansiyelini göstermektedir. Bireyin istihdam edilebilirlik seviyesinin örgütsel bağlılığını etkilediği, bu etkinin iş piyasasında yaşanan teknolojik gelişmeler ve çalışan profilindeki değişiklikler nedeni ile örgütlerde giderek daha fazla hissedildiği tespit edilmiştir. Çalışmamızın amacı bireyin istihdam edilebilirliğinin örgütsel bağlılığı ne şekilde etkilediğini ortaya çıkarmaktır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre 18-25 yaş grubunun örgütsel bağlılığı, 26-35 yaş grubundan daha yüksektir. Üst düzey yöneticilerin istihdam edilebilirlik algıları uzman / mühendis olarak çalışanlara göre daha yüksektir. İstihdam edilebilirlik ile devam bağlılığı arasında negatif ilişki vardır. İstihdam edilebilirlik, devam bağlılığını negatif etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
In addition to economic competence and technology, organizational commitment is defined as the level of contribution that employees make in order to realize the mission of the organization in order to sustain their existence in the main fields of activity of the organizations. Organizational commitment has evolved in line with the development and change of organizations and employees since the industrial revolution. In this study, organizational commitment was examined in three dimensions: emotional commitment, continuation commitment and normative commitment. Emotional commitment refers to the emotional bond that emerges at the point where the individual goals and values of the employee overlap with the goals and values of the organization. Continuity commitment refers to the employee's desire to remain in the organization for the continuity of his personal acquisition considering the individual continues to remain in the organization due to his various obligations. Employability can be defined as the capacity to find work in proportion to the professional and behavioral competencies of the employee. It demonstrates the potential of entering the labor market for the individual, who is outside the labor market, while demonstrating the potential of finding employment in a different organization for an individual working in an organization while at the same time expressing the potential to rise within his own organization. It has been found that this effect, affects the organizational commitment of the person's employability level, is increasingly felt in organizations due to technological developments in the labor market and changes in employee's profile. The aim of our study is to determine how the employability of an individual affects organizational commitment. According to the findings of the study, the organizational commitment of the 18-25 age group is higher than the 26-35 age group. As age increases, emotional commitment increases. The employers' perceptions of senior managers are higher than those who work as experts / engineers. There is a negative relationship between employability and attendance. Employability negatively affects attendance.