Seçmen tercihlerinde siyasal pazarlama uygulamalarının etkilerinin demografik özelliklere göre karşılaştırılması: Mersin ilinde bir uygulama
Comparing the efects of political marketing practices in voter preferences according to demographic features: A study in Mersi̇n province
- Tez No: 602737
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal pazarlama, seçmen tercihleri, demografik özellikler, parametrik olmayan istatistik, Political marketing, voter preferences, demographic features, nonparametric statistics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Hizmet ve ürünlerin piyasaya sunulmasında pazarlamadan yararlanıldığı gibi siyasi faaliyetler yürütülürken de pazarlama kullanılmaktadır. Siyasal pazarlamada asıl amaç bir düşüncenin ya da bir kişinin pazarlanmasıdır. Siyasal unsurları temsil eden siyasal partiler, liderler ve adaylar rakiplerine göre daha yüksek oy potansiyeline ulaşıp seçimi kazanmak amacıyla seçmenleri etkilemek zorundadırlar. Teknolojideki gelişmeler ve küreselleşmenin etkisiyle siyasi partilerin programları ve söylemleri birbirlerine benzemeye başlarken ideolojiler de eski önemini yitirmektedir. Bu durum siyasi partileri seçmen yapısı ve özelliklerini bilmeye ve değişik pazarlama stratejileri geliştirmeye itmektedir. Bu çalışmada Mersin ili seçmenlerinin tercihlerinde siyasal pazarlama uygulamalarının etkisinin demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Bu hedef doğrultusunda 150 seçmenle yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan veriler ışığında uygulanan farklı istatistiksel analizler neticesinde ulaşılan bilgi ve bulgular, sonuçlarıyla beraber yorumlanmış ve birtakım akademik ve pratik politika önerilerinde bulunulmuştur. Sonuç olarak siyasi partiler seçmen tercihlerini etkileyebilmek adına seçmenlerin demografik özelliklerini dikkate alıp farklı siyasal pazarlama uygulamaları geliştirmelidirler.
Özet (Çeviri)
Marketing is used when conducting political activities as well as it is used in the introduction of services and products. The main purpose of political marketing is to market a thought or a person. Political parties, leaders and candidates representing political elements must influence voters in order to win the election by reaching a higher voting potential than their competitors. As the programs and rhetoric of political parties begin to resemble each other by the way of advances in technology and influence of globalization, ideologies lose their former importance. This fact pushes the political parties to know the structure and characteristics of the electorate and to develop different marketing strategies. In this study, it is tried to be presented whether the influence of political marketing practices in the preferences of Mersin province voters according to demographic characteristics. In line with this purpose, questionnaires were conducted with 150 voters. In the light of the data collected, the information and findings obtained as a result of different statistical analyses were interpreted with the results and some academic and practical policy proposals were made. In conclusion, political parties should develop different political marketing practices by taking into account the demographic characteristics of the voters in order to influence voter preferences.