Evaluation of lips and soft tissue chin thickness in saudi adults with hyperdivergent mandibular pattern
Hiperdiverjan mandibuler düzleme sahip suudi yetişkin bireylerde dudak ve çene ucu yumuşak doku kalınlığının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 602753
  2. Yazar: YASSER RAJAB BASHA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA HALUK İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dudaklar, Çene, Yumuşak doku, Uyuşmazlık, altçene, Kalınlık, Suudi yetişkinler, Lips, Chin, Soft tissue, Divergence, Mandible, Thickness, Saudi adults
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Dudaklar ve çene yumuşak doku kalınlığını normal ve hiperdiverjan bireylerde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: 18 yaş üstü ortodontik tedavi olmak isteyen 142 Suudi Arabistanlı yetişkinine dijital sefalometrik radyografiler, Riyad'daki Al-Rabwah Diş Hekimliği Merkezi'nden (Suudi Arabistan Krallığı) rastgele seçildi. Örnekler, mandibuler dizler eğimine göre iki gruba ayrıldı. A grubu, SN / MP> = 37 ° olan hiperdiverjan bireyleri (27 erkek ve 44 kadın) ve B grubu, SN / MP 37 °> = 27 ° olan normal bireyler (34 erkek ve 37 kadın) içermektedir. Ölçümler, beş farklı seviyede (a-Ls, b-Li, Pg Pg', Gn Gn' ve Me Me') sefalometrik filmler üzerinde manuel olarak ölçüldü. İstatistiksel analiz için bağımsız örneklem t testi kullanıldı. Bulgular: A grubundaki erkekler kadınlardan daha kalın yumuşak doku kalınlıklarına sahip olup, tüm ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmaktadır. Ayrıca, B grubundaki erkekler Gn-Gn' seviyesi hariç, B grubunda bulunan kadınlardan tüm ölçümlerde daha kalın yumuşak doku kalınlığına sahiptir. Hiperdiverjanslı bireyler ile normal diverjanslı bireyler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Sonuç: Yumuşak doku kalınlığında uzun yüz grubu ile normal yüz grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Ancak kadınlar, uzun yüz grubundaki erkeklerden daha ince yumuşak doku kalınlığına sahiptir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the association between soft tissue at the chin (STC) thickness, lips thickness in normal and mandibular hyperdivergent patients. Materials and Methods: A random sample of 142 digital cephalometric radiographs of Saudi Arabian adults who seek orthodontic treatment with age ranging above 18 years selected randomly from Al-Rabwah Dental Center in Riyadh (Kingdom of Saudi Arabia). The samples were divided into two groups according to the mandibular divergence pattern. Group A consisted of hyperdivergent individuals (27 males and 44 female) with SN/MP >=37° and group B consisted normal divergence individuals (34 males and 37 females) with SN/MP 37°>=27°. The measurements were at five different levels (a-Ls, b-Li, Pg‑Pg', Gn‑Gn' and Me‑Me') were measured manually on the x-ray images. For statistical analysis, an independent sample t‑test was used. Results: Men have thicker soft tissue thickness than women in A group at all measurements with statistically significant difference. The men also have thicker soft tissue thickness at all measurements except Gn‑Gn' in the B group. There was no statistically significant difference between hyperdivergent individuals and normal divergence individuals. Conclusions: There is no statistically significant difference in soft tissue thickness between the long face and normal face groups. But women have thinner soft tissue thickness than men in long face group.