Ortognatik cerrahi hastalarında preoperatif yumuşak doku simülasyonlarının postoperatif yumuşak doku sonuçlarıyla karşılaştırılması
Evaluation of preoperative soft tissue simulations in comparison with postoperative soft tissue outcomes in orthognathic surgery patients
- Tez No: 1009417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAMET ÖZDEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Ortognatik Cerrahi, Sanal Cerrahi Planlama, Sınıf III Malokluzyon, Yumuşak Doku Değerlendirmesi, Class III Malocclusion, Orthognathic Surgery, Soft Tissue Evaluation, Virtual Surgical Planning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, iskeletsel Sınıf III malokluzyona sahip bireylerde ortognatik cerrahi sonrası oluşan yumuşak doku değişimlerine ilişkin NemoFAB yazılımının öngörü performansını değerlendirmek ve bu performansın maksiller sagittal ilerletme miktarıyla ilişkisini ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Çalışmamızda iskeletsel Sınıf III bireylerin ortognatik cerrahi planlaması sonucu elde edilen yumuşak doku simülasyon ve post-operatif KIBT yumuşak doku verileri kullanılmıştır. Maksiller sagittal ilerletme miktarlarına göre hastalar üç gruba ayrılmış; 4 mm'ye kadar ilerletme yapılanlar Grup I'i, 4–6 mm arasındaki ilerletmeler Grup II'yi, 6 mm'den fazla ilerletme uygulananlar ise Grup III'ü oluşturmuştur. Elde edilen yumuşak doku simülasyonu ile postoperatif veriler, noktasal, yüzün tamamı ve bölgelere ayrılmasıyla gerçekleştirilen üç boyutlu analizlerle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda RMS değerlerinin gruplar arasında anlamlı düzeyde farklılaştığı; artan maksiller sagittal ilerletmenin özellikle burun, üst dudak, alt dudak ve medial bukkal bölgelerde RMS artışına ve doğruluk oranında azalmaya neden olduğu saptanmıştır. Buna karşılık, lateral bukkal bölgelerin tüm gruplarda en düşük RMS değerlerini gösterdiği ve en kararlı yumuşak doku tepkisine sahip olduğu belirlenmiştir. Genel olarak, burun ve lateral bukkal bölgeler tüm gruplarda en doğru öngörülen alanlar olarak belirlenmiştir. Sonuç: NemoFAB yazılımının hem tüm yüz hem de bölgesel düzeyde klsnsk olarak kabul edslebslsr doğrulukta yumuşak doku öngörülers sağladığı gösterslmsştsr. Bununla bsrlskte, ssmülasyon doğruluğunun makssller sagsttal slerletme msktarından etkslendsğs ve slerletme arttıkça özellskle dudak, çene ve medsal bukkal bölgelerde hata düzeylersnsn belsrgsn bsçsmde yükseldsğs görülmüştür. Bu durum, yüksek sagsttal hareket msktarı gerektsren olgularda ssmülasyon çıktılarının daha temksnls yorumlanmasını gerekls kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the predictive performance of the NemoFAB software for postoperative soft tissue changes in individuals with skeletal Class III malocclusion and to determine how this performance relates to the amount of maxillary sagittal advancement. Material and Methods: The study used soft tissue simulation data generated during orthognathic surgical planning and postoperative CBCT-based soft tissue data of skeletal Class III individuals. Patients were classified into three groups according to maxillary sagittal advancement: advancements up to 4 mm formed Group I, advancements between 4–6 mm formed Group II, and advancements greater than 6 mm formed Group III. Soft tissue simulations were compared with postoperative outcomes using three-dimensional point-based, whole-face, and region-based analyses. Results: In our study, RMS values differed significantly among the groups, and increasing maxillary sagittal advancement caused higher RMS values and reduced accuracy particularly in the nasal, upper lip, lower lip, and medial buccal regions. In contrast, the lateral buccal regions exhibited the lowest RMS values across all groups and demonstrated the most stable soft-tissue response. Overall, the nasal and lateral buccal regions were identified as the most accurately predicted areas. Conclusion: NemoFAB produced clinically acceptable soft tissue predictions at both whole-face and regional levels. However, prediction accuracy was influenced by the magnitude of maxillary advancement, with larger movements resulting in greater errors in the lips, chin, and medial buccal areas. These findings indicate that simulation outcomes should be interpreted cautiously in cases requiring substantial sagittal advancement.