İklim değişikliği politikalarının çevresel güvenlik bağlamında değerlendirilmesi: Türkiye örneği
Evaluation of climate change policies in the context of environmental security: The case of Turkey
- Tez No: 602788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ILGIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Environmental Security, Climate Change, Turkey, Politization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Çevre ve güvenlik arasındaki ilişki 1960'ların sonlarından itibaren hem akademisyenlerin hem de politika yapıcıların dikkatini çekmeye başlamıştır. Uluslararası İlişkiler disiplininde, özelikle Soğuk Savaş sonrası dönemde güvenlik kavramındaki gelişme ve genişlemelerle birlikte ortaya çıkan farklı güvenlik yaklaşımları arasında çevresel güvenlik kavramı da önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzün ön plana çıkan çevresel sorunlarından bir tanesi neden olduğu etki ve şiddetindeki artıştan dolayı iklim değişikliğidir. İklim değişikliği sınır aşan ve sınır ötesi etkilerini hissettirmeye başlamasıyla birlikte uluslarararası ölçekte mücadele edilmesi gereken bir çevresel sorun olarak değerlendirilmiş, bu çerçevede uluslararası diplomasi süreci başlamıştır. Bu çerçevede, çalışmanın amacı, genelde çevre sorunlarının özelde ise iklim değişikliğinin Türkiye'deki siyasi ve toplumsal aktörler tarafından nasıl algılandığını değerlendirmektir. Bu kapsamda çalışma iklim değişikliğinden en çok etkilenmesi beklenen bölgelerden birisi olan Akdeniz Havzası'nda yer alan Türkiye'nin 2000'li yıllarda hem tek parti hükümetinin hem de toplumun iklim değişikliği ve çevresel sorunlar konusundaki söylemlerini Kopenhag Okulu kuramı ile incelemektedir. Bu çerçevede çalışma Türkiye'nin iklim değişikliğini bir sorun olarak algıladığını ve bu sorunu siyasallaştırdığını, öte yandan Türk toplumunun çevresel sorunları kendisine karşı ekonomik ve çevresel tehdit olarak değerlendirdiğini ve toplumun çevresel tehdit söylemine karşı hükümetin toplum söylemlerini siyaset dışı alanda değerlendirdiğini savunmaktadır. Anahtar Kelime: Çevresel Güvenlik, İklim Değişikliği, Türkiye, Siyasallaştırma
Özet (Çeviri)
The relationship between environment and security has drawn attention since the late 1960s. In International Relations, the concept of environmental security has become one of the approaches that emerged with the deepening and widening of the concept of security in the post-Cold War period. Today's one of the most prominent environmental problems is climate change due to its transboundary and international nature and its increasing effect and intensity. Thus, it has been considered as an environmental problem that needs to be tackled at the global level, leading to the beginning of international diplomacy process. In this context, the purpose of this study is to evaluate the perception of climate change in Turkey, which is located in the Mediterranean Basin, one of the regions expected to be affected mostly by climate change. More specifically, the study examines the climate change discourses, plans and policies of Turkey during the 2000s under one-party rule, discourses of the society on environmental issues within the framework of the Copenhagen School. In sum, this study reveals the perception of climate change in Turkey in the context of the relationship between environment and security at the government level and the perception of the society on environmental issues at the society level. In this framework, this study claims that Turkey perceives climate change as a problem but politicizes it, while the society considers environmental issues both as environmental and economic security.