Ar-ge projelerinin başarısını etkileyen sosyal ve duygusal yetenekler: Türkiye'deki Ar-Ge merkezleri üzerine bir çalışma
Social and emotional competencies affecting the success of r&d projects: A study on R&D centers in Turkey
  1. Tez No: 602841
  2. Yazar: COŞKUN CEBECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİF GÜRDOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Zekâ, Takım Algısı, İçsel Motivasyon, Öğrenme Yönelimi, Ar-Ge Projelerinin Başarısı, Social Intelligence, Team Perception, Intrinsic Motivation, Learning Orientation, Success of R&D Projects
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Küreselleşmenin tamamen hâkim olduğu günümüz dünyasında işletmeler için en önemli risk unsurlarından bir tanesi değişime ayak uyduramamak, yenilikçi ürünleri ve hizmetleri müşterilere sunamamaktır. Pek çok işletme rakipleriyle aynı bilgi ve teknolojiye sahip olsa da yenilikçi ürün ve hizmetleri piyasaya ilk ve en yüksek kalitede çıkarmak ancak başarılı Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri ile mümkün olmaktadır. Sahip olunan bilgi ve teknoloji ile birlikte Ar-Ge projelerinin başarısını belirleyen ana unsurun insan sermayesi olduğu düşüncesiyle araştırmamızda, Ar-Ge projelerinde başarıyı getiren faktörlerden olduğu değerlendirilen, bireylerin sosyal ve duygusal yetenekleri incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'de çeşitli endüstrilerin Ar-Ge bölümlerinde çalışan 407 kişiden anket yöntemi ile veri toplanmış ve analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, takım algısı, içsel motivasyon ve öğrenme yöneliminin Ar-Ge projelerinin başarısını olumlu yönde etkilediği görülmüş, sosyal zekâ faktörünün ise benzer etkiyi sağladığına dair sonuca varılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world where globalization is completely dominant, one of the most important risk factors for businesses is not being able to keep up with the change and not being able to offer innovative products and services to customers. Although many businesses have the same knowledge and technology as their competitors, bringing innovative products and services to market first and with highest quality is only possible through successful Research and Development (R&D) activities. Along with knowledge and technology owned, considering that human capital is the main factor that determines the success of R&D projects, the social and emotional abilities of individuals, asserted among the factors that bring success in R&D projects, are examined. For this purpose, data was collected from 407 people working in R&D departments of various industries in Turkey with the survey method, and analyzed. As a result of the research, it has been seen that team perception, intrinsic motivation and learning orientation have a positive effect on the success of R&D projects, while it has been unable to conclude that social intelligence factor has a similar effect.