A treatise concerning the concept of experience of Hegel
Hegel'in deneyim kavramına ilişkin bir inceleme
- Tez No: 602898
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET İKBAL BAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Psikoloji, Philosophy, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bilinç, deneyim, Hegel, Geist, idealizm, özbilinç, consciousness, experience, Hegel, Geist, idealism, self-consciousness
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Deneyim kavramı Hegel'in felsefi sisteminde önemli bir yer işgal eder. Deneyim kavramı, bilincin, kendisini mutlak bilgiye götüren momentler boyunca hareketine işaret eder. Bu bakımdan, deneyim kavramı, Hegel'in sisteminin varoluşu bilgi alanına eklemleme yeterliliğine kavuşmasına imkân veren temel bileşenidir. Böylece özne ve benlik kurulumu doğrudan deneyim kavramına bağlanmış olur. Deneyim kavramı üzerine olan incelememizde, bilincin anlamına ve dönüşümüne parallel olacak şekilde deneyimin anlamına ve dönüşümüne odaklanıyoruz. Bu bakımdan, deneyim kavramının iki ayrı anlamı olduğunu iddia ediyoruz: ilki kavramın düz anlamı, diğeri ise yan anlamı. Özbilinç deneyim kavramının yan anlamı veya ikinci anlamı ile varlığa gelirken, bilinç deneyimin düz anlamı veya ilk anlamı yoluyla tezahür eder. Bu tezin iddiası da deneyim kavramının kendi içindeki farklılaşmasının sonuçlarını göstermektir. Buna ek olarak, deneyim kavramının, bilincin kendi varoluşunu bilmesi edimindeki etkisi de bu tezin diğer bir odak noktasıdır. Sonuç olarak, deneyim kavramının anlam bakımından iki ayrı kısma bölünmesi Hegel'in felsefi sisteminin diğer yaklaşımlardan farklılaşmasını ve iki özne türünün açığa çıkmasını ve benlik kurulumunu gösterme konusunda aşikâr bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
The concept of experience occupies an important position in Hegel's system of philosophy. It refers to the movement of consciousness throughout the moments which take the consciousness to the absolute knowledge. In this sense, the concept of experience is the main component of Hegel's system which allows it to become capable of integrating the existence into the realm of knowledge. Thus, the foundation of the subject and ego is directly tied to the concept of experience. In our investigation of the concept of experience, we focus on the meaning and the transformation of it as appropriate to the transformation and the meaning of the consciousness. In this context, we claim that the concept of experience has two different meanings; one is denotational, and the other one is connotational meaning of it. The consciousness comes into appearance through the denotational, or the first, meaning, whilst the self- consciousness comes into being through the connotational, or the second, meaning of the concept of experience. What this thesis claims is obviously to manifest the results of distinction of the concept of experience in itself. In addition to this, the impact of the concept of experience on the activity of the consciousness to get to know its existence is another focal point of this thesis. As a consequence, the division of the concept of experience into two meanings has an obvious effect on the manifestation of the differentiation of Hegel's system of philosophy from other approaches, and, of the foundation of the ego and appearance of two types of subject.