Kierkegaard felsefesinde sokrates ve ironi kavramı
Effect of socrates and irony on Kierkegaard philosophy
- Tez No: 602940
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN SUBHİ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kierkegaard felsefesi, Sokrates, İroni, The philosophy of Kierkegaard, Sokrates, Irony
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Felsefe tarihini incelediğimizde birçok filozofun Sokrates'in etkisinde kaldığına şahitlik ederiz. Bu etki bazı durumlarda Sokrates'ten alınan bir kavramın kullanımı ve gelişimidir bazı durumlarda ise doğrudan Sokrates'in yaşamını taklit etmek olarak görülür. Aydınlanma Dönemi filozofu olan Kierkegaard'ın hayatında ve felsefesinde bu etkilerin her ikisini de görmekteyiz. O, Sokrates'in hayatından ve felsefesinden derinden etkilenir. Aynı zamanda Sokrates'e ait olan“İroni”kavramını geliştirerek kendi felsefesinde kullanır. Bu çalışmada, Kierkegaard felsefinde Sokrates ve İroni kavramının etkilerini analiz edeceğiz ve değerlendireceğiz.
Özet (Çeviri)
When we look at the history of Philosophy, we understand that many philosophers were influenced by Socrates ın many cases, this effect is the development and use of a concept derived from Socrates. Kierkegaard, an enlightenment philosopher, uses both of these effects in his life. He is deeply influenced by Socrates life and philosophy. He also develops the nation of“irony”an uses it in his own philosophy. This concept belongs to Socrates. In thıs study, we will analyse and evaluate the effect of Socrates and“irony”on Kierkegaard philosopy.