Tek taraflı görme kaybının işitmeye etkisi
Single sided visual loss effect on hearing
- Tez No: 602941
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF SOMDAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitsel beyinsapı cevapları (ABR), Körlük, İşitme seviyesi, işitme ve görme kaybı, Rat, Telafi edici plastisite, Auditory brainstem responses (ABR), Blindness, Hearing level, Hearing and vision loss, Rat, Compensatory plasticity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Görme engelinin işitmeyi güçlendirdiği bilinmektedir. Ancak tek taraflı görme kaybının işitmeyi nasıl etkilediği bilinmemektedir. Görmeyen taraf kulakta işitme güçlenebilir mi merak konusu olmuştur. Bu çalışmada amaç, deneysel görme kaybı modelinde, görmeyen taraf kulaktaki işitmenin, normal gören taraf kulaktaki işitme ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya yeni doğmuş 37 Sprague Dawley cinsi dişi rat alındı. 1. ay da bazal işitme test değerleri DPOAE ve klik ABR ile değerlendirildi. 31 tanesi DPOAE testinde pozitif SNR elde edilip, testten geçti, 6 tanesi ise geçemedi ve çalışma dışında kaldı. Testten geçen 31 deney hayvanına ABR testi yapıldı. Deney hayvanlarına yapılan ABR testlerinde tutarsızlık görüldüğünden değerlendirmeye alınmadı. Test sonrasında 6 deney hayvanı anestezi nedeniyle eksitus oldu. Kalan 25 deney hayvanının 13 tanesinin sağ, 12 tanesinin sol taraf gözleri anestezi altında enükle edildi. Tek taraf gözü enükle edilmiş 25 deney hayvanı 4 ay boyunca takip edildi. Sonrasında kontrol çalışma, işitme testlerinin yapılması amacıyla işleme alındılar. Kontrollerde tüm deney hayvanlarının her iki kulağına DPOAE ve klik ABR testleri yapıldı. Alınan emisyonlar değerlendirildiğinde 25 deney hayvanından 15 tanesinde her iki kulakta pozitif SNR elde edildi. 10 tanesinde en az bir kulakta emisyon ortalaması negatifti. Çalışma 2 kısımda değerlendirildi. İlk kısımda tüm deney hayvanları yer aldı (n=25). İkinci kısımda ise her iki kulakta da pozitif SNR elde edilmiş olan deney hayvanları yer aldı (n=15). Çalışmada, kör göz tarafındaki kulağın işitme test değerleri çalışma tarafı; sağlam göz tarafındaki kulağın işitme test değerleri ise kontrol tarafı olarak belirlendi. Kör olan taraf kulağın ve sağlam olan taraf kulağın işitme test değerleri tespit edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan (n=25) deney hayvanından (n=15) tanesinde DPAOE testinde her iki kulakta ortalama SNR değeri pozitifti (Emisyon testinden geçti). 10 tanesinin en az bir kulakta SNR ortalaması negatifti (Emisyon testinden kaldı) Bu negatif SNR bulunan deney hayvanlarında muayenede tespit edilemeyen efüzyonlu orta kulak enfeksiyonu olabileceği düşünüldü. Yapılan ABR testinde en yüksek amplitüd (µV) II. dalga ve ardından I. dalga olduğu görüldü. Çalışmada I.-V.dalgaların amplitüd değerlerinin tümüne bakıldı. Kör olan taraf kulağın ve sağlam olan taraf kulağın işitme testi değerleri karşılaştırıldı. Sonuçlar: 1) Pozitif ve negatif SNR ortalaması olan tüm deney hayvanlarının olduğu (n=25) birinci kısımda yapılan emisyon testinde, kör olan taraf kulakların ve sağlam olan taraf kulakların ortalama SNR değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). 2) Her iki kulakta DPOAE testinde emisyon alınan (pozitif SNR değeri elde edilen) (n=15) ikinci kısımdaki deney hayvanlarının, kör olan taraf kulakların ve sağlam olan taraf kulakların ortalama SNR değerleri karşılaştırıldığında iki kulak arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). 3) Tüm deney hayvanlarının (n=25) olduğu birinci kısımda yapılan ABR testinde, kör olan taraf kulakların ve sağlam olan taraf kulakların I-V. dalga ortalama amplitüd değerleri karşılaştırıldığında (µV), iki kulak arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). 4) Her iki kulakta pozitif emisyon alınan ikinci kısımdaki (n=15) deney hayvanlarına yapılan ABR testinde; kör olan taraf kulakların ve sağlam olan taraf kulakların ortalama amplitüd değerleri (µV) karşılaştırıldığında; II. dalga için, kör olan tarafta istatistiksel anlamlı yüksek bulundu (p=0,03). I. dalga için ise; kör olan tarafta sınırda anlamlılık (p=0,06) bulundu. Ancak III-IV-V. dalgalar karşılaştırıldığında iki kulak arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Yorum: Kör olan taraftaki kulağın işitmesi, sağlam göz tarafındaki işitmeye göre daha hassastır. Yapılacak ileriki çalışmalarda bu bulgular histolojik olarak araştırılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Visual disability is known to strengthen hearing. However, it is not known how unilateral visual loss affects hearing. The blind side has been wondering whether hearing can be strengthened in the ear. The aim of this study was to compare the hearing in the blind eye with the hearing in the normal blinded ear in the experimental vision loss model Materials and methods: Thirty-seven Sprague Dawley female rats were included in the study. Baseline hearing test values were evaluated with DPOAE and click ABR at 1 month. 31 of them had positive SNR in DPOAE test and 6 of them did not pass and were excluded from the study. ABR test was performed on 31 subjects that passed the test. ABR tests on subjects showed inconsistency and were not evaluated. After the test, 6 subjects died due to anesthesia. Of the remaining 25 test subjects, 13 eyes of the right and 12 eyes of the left side were enucleated under anesthesia. 25 unilateral enucleated subjects were followed for 4 months. Afterwards, they were processed for control and hearing tests. DPOAE and click ABR tests were performed on both ears of all subjects. When the emissions were evaluated, positive SNR was obtained in both ears in 15 of 25 subjects. In 10, the emission average was negative in at least one ear. The study was evaluated in two parts. In the first part all subjects were included (n=25). In the second part, subjects with positive SNR were obtained in both ears (n=15). In the study, the hearing test values of the ear on the blind eye side were on the study side; Hearing test values of the blind side ear and intact ear were determined. Results: Of the subjects (n=15) included in the study (n=25), the mean SNR value in both ears was positive in the DPAOE test (passed the emission test). Mean SNR was negative in at least one ear of ten (failed from emission test). Subjects with this negative SNR were thought to have an undetectable effusion middle ear infection with examination. In the ABR test, the highest amplitude (µV) was found to be the II. wave followed by the I. wave. In this study, the amplitude values of the I-V.waves were examined. The hearing test values of the blind side and intact side ear were compared. Conclusions: 1. In the first part emission test (n=25), where all subjects with positive and negative SNR mean values were compared, the mean SNR values of the blind side ears and intact side ears were not statistically significant (p>0,05). 2. No statistically significant difference was found when the mean SNR values in the blind and intact sides of the subjects in the second part (n=15) were obtained in the DPOAE test in both ears (positive SNR value was obtained) (p>0,05). 3. In the first part ABR test with all subjects (n=25), the blinded side ears and intact side ears were tested for I-V. When the average wave amplitude values were compared (µV), no statistically significant difference was found between the two ears (p>0,05). 4. In the second part (n=15) positive emission was obtained in both ears; the mean amplitude values (µV) of the blinded side ears and intact ears were compared; II. for the wave, the blind side was statistically significantly higher (p=0,03). For the first wave; borderline significance was found on the blind side (p=0,06). However, III-IV-V. No significant difference was found between the two ears when the waves were compared (p>0,05). Comment: The hearing on the blind side is more sensitive than hearing on the intact eye. These findings can be investigated histologically in future studies.