Türk Ticaret Kanunu'na göre topluluk şirketlerinde transfer fiyatlandırmasının değerlendirilmesi
Evaluation of transfer pricing practices in group of companies in terms of Tax Legislation
  1. Tez No: 602962
  2. Yazar: MURAT KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KILDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Vergi Sistemi, Şirketler, Maliye, Turkish Tax System, Company, Finance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı günden güne globalleşen dünyamızda çok uluslu şirketler açısından şirketler topluluğunda transfer fiyatlandırması uygulamalarının vergi mevzuatı açısından değerlendirilmesidir. Transfer fiyatlandırması şirketler topluluğu bazında incelenmiş, şirketlerin terim anlamlarından başlanarak transfer fiyatlandırmasının Türk Vergi Mevzuatındaki yerine kadar açıklanmıştır. Transfer fiyatlandırması kavramı, işletmelerin birbirleri arasında mallarını ve hizmetlerini kullanması gerekebileceği böyle bir olay vuku bulduğunda da fiyatlamanın hangi şartlar altında belirleneceği probleminin bir tezahürü sonucu karşımıza çıkmıştır. Başlangıçta yalnızca yönetim muhasebesinin bir dalı olarak görülen kavram, firmaların ilerleyen zaman içerisinde devasa büyüklüklere ulaşması ile vergi planlaması açısından diğer devletler için de hazine zararına yol açabileceğinden önem kazanmış ve tüm dünyada ortak bir çalışma ve eşgüdüm içerinden bu çokuluslu şirketlerin olayı suiistimal etmelerinin önüne geçmeye çalışmalarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the transfer pricing practices in the group of companies in terms of tax legislation in our globalizing world. Transfer pricing has been examined on the basis of the group of companies, starting from the term meanings of the companies until the place of transfer pricing in the Turkish Tax Legislation. In the process of preparing a thesis which is enjoyable and exhausting, my determination to determine the position of the thesis is my greatest supporter and my esteemed teacher and counselor. The concept of transfer pricing has emerged as a result of a manifestation of the problem under which the pricing will be determined when such an event occurs that businesses may need to use their goods and services. The concept, which was initially only seen as a branch of management accounting, gained importance as the huge size of the companies in the future and the tax planning could lead to treasury losses for the other states, and the efforts of these multinational corporations from all over the world to work together to prevent the misuse of the event. It has set.