Sağlıklı çocuklarda böbrek morfolojisinin değerlendirilmesi
Evaluation of kidney morphology in healthy children
  1. Tez No: 603016
  2. Yazar: AYGÜL YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI GÜLRİZ ÇERİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSEN ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, ultrasonografi, parankim kalınlık, morfometrik ölçüm, vücut kitle indeksi, Kidney, USG, parenchymal thickness, morphometric measurement, BMI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çocuklarda böbrek boyut ve ölçümlerinin ultrasonografi (USG) ile doğru değerlendirilmesi böbrek hastalıklarında tanı ve tedavi açısından önemlidir. Çalışmamızda; sağlıklı çocuklarda böbrek morfolojisi ve morfometrisi değerlendirilerek cinsiyet, yaş, kilo, boy ve vücut kitle indeksi (VKİ) ile olan ilişkilerinin saptanması amaçlanmaktadır. Çalışmamızda; renal USG tetkiki gerçekleştirilen 3-11 yaş arası 728 çocuk retrospektif olarak incelendi. Sonuç olarak, böbrek boyutları ile yaş, kilo, boy ve VKİ arasında anlamlı korelasyonlar saptandı. Böbrek boyutları ile en güçlü korelasyon yaşta, en zayıf korelasyon VKİ'nde görüldü. Yaş, kilo ve boy ile en güçlü korelasyon sol böbrek uzunluğunda, en zayıf korelasyon sağ böbrek parankiminde saptandı. VKİ ile en güçlü korelasyon sağ böbrek uzunluğunda, en zayıf korelasyon sağ böbrek genişliğinde saptandı. Yaş, kilo, boy ve VKİ ile böbrek konturu ve parankim ekosu arasında anlamlılık görülmedi. Böbrek uzunluğundaki en hızlı artış sağ böbrekte 5 yaşta, sol böbrekte 4 yaşta görülürken; parankim kalınlıktaki en hızlı artış sağ böbrekte 10 yaşta; sol böbrekte 4 yaşta görüldü. 6 yaşa kadar sol böbrek parankim kalınlığı büyükken, ikinci çocukluk döneminde parankim kalınlıkları eşit bulundu. Böbrek boyutları ve parankim kalınlıkta cinsiyetin ayırıcı bir etkisinin olmadığı görüldü. Literatürde çocuklarda böbrek uzunluklarına ait nomogramlar farklı populasyonların ölçümlerine dayanmakta ve bu ölçümlerde az sayıda veri içermektedir. Çalışmamız, belli bir bölgedeki 3-11 yaş aralığındaki sağlıklı çocuk populasyonu temsil etse de veri sayımız iyi olduğu için Türkiye geneli nomogramlar elde edilmek istenildiğinde ön çalışma olarak kullanılabilir. Klinikte böbrekle ilgili problemlerin tanı ve tedavisinde yardımcı olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Accurate evaluation of renal size and measurements by ultrasonography (USG) in children is important for the diagnosis and treatment of renal diseases. In our study; The aim of this study is to determine the relationship between sex, age, weight, height and body mass index (BMI) in healthy children by evaluating renal morphology and morphometry. In our study; 728 children aged 3-11 years who underwent renal USG were evaluated retrospectively. As a result, significant correlations were found between kidney size and age, weight, height and BMI. The strongest correlation with kidney size was found in age and the weakest correlation was found in BMI. The strongest correlation with age, weight and height was in the left kidney length and the weakest correlation was in the right kidney parenchyma. The strongest correlation with BMI was in the right kidney length and the weakest correlation was in the right kidney width. No significant difference was found between age, weight, height and BMI and renal contour and parenchymal echo. The fastest increase in renal length was seen in the right kidney at the age of 5 and left kidney at the age of 4; the fastest increase in parenchymal thickness in the right kidney at age 10; left kidney at 4 years of age. The thickness of the left kidney parenchyma was large until the age of 6 years. Kidney size and parenchymal thickness did not seem to have a significant effect on gender. In the literature, nomograms of renal length in children are based on measurements of different populations and contain few data in these measurements. Our study data nevertheless represent the number of our population healthy children in the 3-11 age range to be achieved within a certain area nomograms for Turkey in general as well as a preliminary study is available upon request. We believe that it will help in the diagnosis and treatment of kidney problems in the clinic.