Kuşakların tüketim davranışını etkilemede serbest zaman etkinlikleri ve alışveriş merkezi ilişkisi
The relationship between leisure time activities and shopping center in affecting consumption behavior of generations
- Tez No: 603201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM KOÇER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, Public Relations, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kuşak, serbest zaman, tüketim, alışveriş merkezi, Generation, leısure time, consumption, shopping mall
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Günümüzde alışveriş dışında eğlence ve yaşam merkezi olarak da ifade edilen alışveriş merkezleri bir serbest zaman geçirme ve sosyalleşme mekanı olarak konumlandırılmaktadır. Ürün ve hizmet çeşitliliğinin artması ile kurumlar, tüketicinin ilgisini kendisine çekebilecek cazibe unsurları yaratmaya çalışmaktadır. Sayıları giderek artan alışveriş merkezleri teknolojinin gelişimine paralel olarak internet ortamının da bir alışveriş platformu oluşturması ile mücadele etmekte ve alışverişin deneyimsel yönüne vurgu yapmaktadır. Tercih edilebilirliklerini attırabilmek amacıyla farklı kuşak gruplarının ilgi duyabileceği ortamlar yaratmaya çalışmakta ve onların ilgi alanlarına yönelik etkinlikler düzenlemektedirler. Bu çalışma, kuşakların alışveriş merkezlerine yönelik tutumlarını ortaya koyarak, alışveriş merkezlerini serbest zamanla ilişkisi boyutunda ele almayı ve kuşaklararası farklılaşmayı ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu nedenle nicel araştırma yöntemleri içinde yer alan anket çalışması yapılmıştır. Anket surveymonkey adlı internet sitesi üzerinden katılımcılara gönderilen link ile yanıtlanmış ve 633 kişi ankete katılmıştır. Bu kapsamda güvenilirlik analizi, faktör analizi, ANOVA, t-testi, sıklık dağılımı, ortalama ve standart sapma analizleri yapılmıştır. Yapılan faktör analizi sonucuna göre serbest zaman kullanımı ve alışveriş merkezi ilişkisine yönelik psikolojik, ekonomik, fiziksel ve sosyal etki olmak üzere dört faktör belirlenmiştir. Araştırma bulgularında, psikolojik, fiziksel ve sosyal etki faktörleri açısından serbest zaman kullanımı ve alışveriş merkezi tutumuna yönelik kuşaklararası farklılaşmanın varolduğu görülmektedir. Özellikle serbest zaman etkinliklerinin varlığına işaret eden sosyal etki faktörü daha genç kuşakların alışveriş merkezi tercihini olumlu yönde etkilemektedir. Bu nedenle alışveriş merkezi yöneticilerinin alışveriş merkezindeki sosyal etkinlik gibi unsurların önemini anlamaları ve tüm kuşakların bu yöndeki ilgisine yönelik çalışmalar yapmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, shopping centers, which are also referred to as entertainment and living centers in addition to shipping, are positioned as venues to leısure time and socialize. With the increase in product and service variety, corporations are trying to create factors of attraction that can attract attention of consumers. In parallel with the development of technology, increasing number of shopping malls is struggling with the internet media becoming a shopping platform and emphasizes the experimental aspect of shopping. In order to increase their preferability, they try to create environments in which different generational groups can be interested and organize activities aimed at their interests. This study aims to reveal the attitudes of generations towards shopping centers in order to discuss shopping centers in terms of their relations with leısure time and to reveal intergenerational differentiation. For this reason, a questionnaire which is included in quantitative research methods has been conducted. The survey was answered via a link sent to the participants on a website called“surveymonkey”and 633 people participated in the survey. In this context, reliability analysis, factor analysis, ANOVA, t-test, frequency distribution, mean and standard deviation analyzes were performed. According to results of the factor analysis conducted, four factors were identified in terms of the relation between spending spare time and shopping centers which are psychological, economic, physical and social effects. In research findings, it is seen that there is an intergenerational differentiation towards spending leısure time and shopping center attitude in terms of psychological, physical and social impact factors. Especially the social impact factor, which indicates the existence of leısure time activities, positively affects the shopping center preference of younger generations. For this reason, managers of the shopping centers should understand the importance of factors such as social activities in shopping centers and make efforts for the interest of all generations in this aspects.