Teist varoluşçularda anlam arayışı ve tanrı
Search for meaning and god in theist existentialists
- Tez No: 603378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÖZALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Existentialism, God, meaning, life, death, love, happines
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Giriş, varoluşçuluğun tanımı, tarihçesi ve varoluşçu filozofların hayatına kısa bir bakıştan oluşmaktadır. Birinci bölüm, varoluşçuluktaki benin, zamanın, özgürlüğün, bireysel ve sosyal varoluşun, hayatın ve ölümün anlamlarını içermektedir. İkinci bölümde varoluşçuluktaki Tanrı tasavvurlarını ortaya koymaya çalıştık. Tezimize teist varoluşçuları almakla beraber ara ara ateist varoluşçulara da değindik. Bunun sebebi teist varoluşçular anlaşılırken bir yandan da ateist varoluşçulardan da haberdar olunmasıydı ve her iki grup arasındaki farkların az da olsa gündeme gelmesiydi. Üçüncü bölüm ise, varoluşçuluğun temel kavramları olan, ahlak, umut, sevgi, vicdan, kaygı, fırlatılmışlık, düşmüşlük, suçluluk, cesaret, iyilik ve mutluluk kavramlarını içermektedir. Anahtar Kavramlar: Varoluşçuluk, Tanrı, anlam, hayat, ölüm, sevgi, mutluluk.
Özet (Çeviri)
Our work consists introduction of three parts. The introduction consists of a description of existence, ıts history and a brief glimpse into the life of existentialist philosophers. The first part contains the meanings of self, time, freedom, individual and social existence, life and death in existentialism. In the second part, we tried to put forward the imaginations of God in existentialism. The reason for this, while we focus on theist existentialists, make the readers aware of atheist existentialists and point out the differences. The third chapter includes the basic concepts of existentialism: morality, hope, love, conscience, anxiety, ejection, fallen, guilt, courage, goodness and happiness.