Doğum sonrası depresif belirtiler ile evlilik doyumu, erken çocukluk çağı travmaları ve bağlanma problemleri arasındaki ilişki
Relationship between postpartum depressive symptoms and marital satisfaction, early childhood traumas and attachment problems
- Tez No: 603419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğum Sonrası Depresyon, Evlilik Doyumu, Çocukluk Yaşantıları, Çocukluk Çağı Travmaları, Anne-Bebek Bağlanma, Postpartum Depression, Marriage Satisfaction, Childhood Experiences, Maternal-Infant Attachment, Childhood Traumas
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmada doğum sonrası depresif belirtilerle, evlilik doyumu, erken çocukluk çağı yaşantıları ve bağlanma problemleri arasındaki ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen 52 kişi oluşturmaktadır. Araştırma neticesinde elde edilen verilere göre, annelerin Doğum Sonrası Depresyon puanı ile Evlilik Doyumu puanı ile arasında negatif yönlü güçlü ilişki bulunmaktadır. Annelerin Doğum Sonrası Depresyon puanı ile Çocukluk Yaşantıları puanı arasında pozitif yönlü güçlü ilişki bulunmaktadır. Annelerin Doğum Sonrası Depresyon puanı ile Anne-Bebek Bağlanma puanı arasında pozitif yönlü orta kuvvetli ilişki bulunmaktadır. 26-30 yaşındaki annelerin Aile doyum, Benlik doyum, Evlilik doyum, Kişisel Sosyal Yaşantılar problem düzeyi düzeyleri en yüksek iken, 26 yaş altındaki annelerin en düşüktür. 26 yaş altındaki annelerin Doğum Sonrası Depresyon, Anne-Bebek Bağlanma problem, ve Çocukluk Yaşantıları problem düzeyleri en yüksek iken, 26-30 yaşındaki annelerin en düşüktür. Eğitim durumu farklı anneler arasında Doğum Sonrası Depresyon, Evlilik Doyumu, Çocukluk Yaşantıları, Anne-Bebek Bağlanma puanları bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır. Evlilik süresi farklı anneler arasında Evlilik Doyumu puanları bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır. Eşi yüksek lisans mezunu olan annelerin Doğum Sonrası Depresyon, Kişisel Sosyal Yaşantılar problem ve Çocukluk Yaşantıları problem düzeyleri en yüksek iken, ön lisans, lisans mezunu olanların en düşüktür. Ekonomik durumu farklı anneler arasında Doğum Sonrası Depresyon, Evlilik Doyumu, Çocukluk Yaşantıları, Anne-Bebek Bağlanma puanları bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır. Evlilik süresi farklı anneler arasında Doğum Sonrası Depresyon, Evlilik Doyumu, Çocukluk Yaşantıları, Anne-Bebek Bağlanma puanları bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır. Bebeğin cinsiyeti farklı anneler arasında Doğum Sonrası Depresyon, Evlilik Doyumu, Çocukluk Yaşantıları, Anne-Bebek Bağlanma puanları bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır. İkinci ve daha fazla bebeği olan annelerin Aile doyum düzeyi daha yüksektir. İkinci ve daha fazla bebeği olan anneler arasında Doğum Sonrası Depresyon, Çocukluk Yaşantıları, Anne-Bebek Bağlanma puanları bakımından istatistiksel anlamlı fark bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between postpartum despresive symptoms, marital satisfaction, early childhood experiences and attachment problems were investigated. The sample of the study consisted of 52 people selected by simple random sampling method. According to the data obtained from the study, there is a strong negative correlation between the Postpartum Depression score of the mothers and the Marriage Satisfaction score. There is a strong positive correlation between the Postpartum Depression score of Mothers and Childhood Experiences score. There is a positive medium strength correlation between the Postpartum Depression score and the Mother-Infant Attachment score of the mothers. Family Satisfaction, Self-Satisfaction, Marital Satisfaction, Personal Social Experiences of 26-30 year-old mothers' are the highest while mothers under the age of 26, have the lowest. Postpartum Depression, Maternal-Infant Attachment Problem, and Childhood Experiences were the highest in the mothers under the age of 26, while they are the lowest in the 26-30 year old mothers. There were no statistically significant differences in terms of Postpartum Depression, Marriage Satisfaction, Childhood Experiences, Maternal-Infant Attachment scores among mothers with different educational level. There was no statistically significant difference in terms of Marriage Satisfaction scores among mothers with different length of marriage. While the mothers with spouses who have a master's degree, have the highest postpartum depression, personal social experiences problem and childhood experience problem, while those with undergraduate spouses have the lowest. Therewere no statistically significant differences in terms of Postpartum Depression, Marriage Satisfaction, Childhood Experiences, Maternal-Infant Attachment scores among mothers with different amount of income. There were no statistically significant differences in terms of Postpartum Depression, Marriage Satisfaction, Childhood Experiences, Maternal-Infant Attachment scores among mothers with different length of marriage. There were no statistically significant differences in terms of Postpartum Depression, Marriage Satisfaction, Childhood Experiences, Maternal-Infant Attachment scores among gender groups of babies. Family satisfaction level of mothers with two or more babies is higher. There were no statistically significant differences in terms of Postpartum Depression, Childhood Experiences, Maternal-Infant Attachment scores among mothers with two or more infants.