Peyami Safa'nın Osmanlıca-Türkçe-uydurmaca ve Fatih Harbiye adlı eserlerinin söz varlığı bakımından incelenmesi
Investigation of Peyami Safa's works in Ottoman-Turkish-fake and Fatih Harbiye
- Tez No: 603436
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP TOPARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sözlük, Söz Varlığı, Peyami Safa, Fatih-Harbiye Osmanlıca-Türkçe-Uydurmaca, Dictionary, Vocabulary, Peyami Safa, Fatih-Harbiye Ottoman-Turkish-Hogwash
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 511
Özet
Bu tez Peyami Safa'nın“Fatih-Harbiye”ve“Osmanlıca-Türkçe-Uydurmaca”adlı eseri taranarak oluşturulmuş sözlük, dizin ve söz varlığını içeren metin-şair sözlüğü türünde bir çalışmadır. Çalışmamızın birinci kısmını, Sözlük Bölümü oluşturmuş olup sözcüklerin karşılıkları, TDK tarafından hazırlanan 2011 baskılı Türkçe Sözlük esas alınarak yazılmıştır. 2011 baskılı Türkçe Sözlük'te anlamları olmayan sözcüklerin karşılıkları ise çeşitli kaynaklar taranarak yazılmıştır. Kaynaklar tarandığı hâlde bulamadığımız anlamlar ise tarafımızdan verilmiştir. 2011 baskılı Türkçe Sözlük'te madde başı veya madde içi olarak bulunup anlamını bizim verdiğimiz sözcük ve sözcük grubu sayısı 77'dir. 2011 baskılı Türkçe Sözlük'te ,özel isimler de dâhil, madde başı veya madde içi olarak bulunmayıp anlamını bizim verdiğimiz sözcük ve sözcük grubu sayısı ise 373'dir. Çalışmamızın II. kısmını ise Söz Varlığı bölümü oluşturmaktadır. Bu bölümde, yazarımızın dil hazinesinin tespiti yapılmış olup“Peyami Safa'nın Dilimize Kazandırdığı Sözcükler”adlı başlık, çalışmanın ana esasını oluşturmaktadır. Sonuç kısmında ise yazarın yabancı sözcükleri kullanma oranı, en çok kullandığı sözcükler vb. tespit edilerek yazarın dil kullanımı ve önem verdiği kavramlar belirlenmeye çalışılmıştır. Sözlükler, Türkçenin söz varlığını içermesinden dolayı önemlidir. TDK tarafından hazırlanan 2011 baskılı Türkçe Sözlük'ün daha kapsamlı bir hâle getirilmesi için sözlükte bulunmayan sözcükler, eserlerden taranarak tespit edilmelidir. Bu da ancak sanatçı ve metin sözlükleri hazırlanarak mümkündür. Sanatçı ve metin sözlüklerinin ne kadar yetersiz olduğu düşünülünce yaptığımız çalışma bir kez daha önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a text-poet dictionary containing the dictionary, index and vocabulary of Peyami Safa's“Fatih-Harbiye”and“Ottoman-Turkish-Hogwash”. The first part of our study was formed by the Dictionary Department and the equivalents of the words were written on the basis of the 2011 printed Turkish Dictionary prepared by TDK. The translations of the words that have no meaning in the 2011 Turkish Dictionary are written by scanning various sources. The meanings that we could not find even though the sources were searched were given by us. In the 2011 printed Turkish Dictionary, the number of words and phrases that we present as meaning of substance or substance is 77. In the 2011 printed Turkish Dictionary, the number of words and phrases that we give the meaning of, including special names, are not found either as head of substance or in substance, it is 373. II. The other part consists of the Vocabulary section. In this section, the language treasure of our author has been determined and the title of the words“Peyami Safa has gained to our language”is the main basis of the study. In the conclusion part, the ratio of the foreign words used by the author, the words he used the most, and so on. language usage and the concepts that the author attaches importance to. Dictionaries are important because Turkish includes vocabulary. In order to make the 2011 Turkish Dictionary prepared by TDK more comprehensive, the words that are not in the dictionary should be determined by scanning them from the works. This is only possible by preparing artist and text dictionaries. When we consider how insufficient the dictionaries of artists and text are, our work becomes more important once again.