Sol Lewitt'in geometri olgusunun mekanda algılanabilirliği
The perception of Sol Lewitt's geometry phenomenon in the place
  1. Tez No: 603576
  2. Yazar: YAKUP ÇELİKDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sol LeWitt, Mekân, Kavramsal Sanat, Minimalizm, Sol LeWitt, Place, Conceptual Art, Minimalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Her görsel sanatçının bir“anahtar kavramı”olduğunu varsaydığımızda, Sol LeWitt' in anahtar kavramı geometriye dayanan“küp”olmuştur. Bu olgu, sanatçının resimlerinde, desenlerinde ve heykele tercih ettiği heykelsi yapılarda da gözlenmektedir. Sol LeWitt araştırıldığında veya eserlerini sıralayarak inceleyen bir kişi bir çırpıda anlayabileceği gibi, geometri ve LeWitt bölünmez birer bütün olduğu görülmektedir. Sanatçı fikirlerin karmaşık olması gerekmez, zaten, başarılı olan fikirlerin çoğu son derece basit ve genellikle, başarılı fikirler kaçınılmaz oldukları için basit gözükürler derken, söz konusunun düşünce olduğunda sanat üreticisin kendisini bile hayrete düşürecek kadar özgür olması gerektiğini vurgulamaktadır. Fikirlerin sezgilerle keşfedilir olmasını bizlere ispat etmiştir. Bu çalışmanın amacı Sol LeWitt' in düşünceleriyle yapıtlarının bir yol gösterici özellik taşıması ve sanatın temelinin sağlam fikir üzerine inşa edilebileceği gerçeğini göz önüne sermesi üzerine araştırmalar yapmaktır. Öyleki LeWitt üzerine düşünülmeyi hak eden 20. yüzyıl sanatçılarının önemli olanlarındandır. Çalışmada LeWitt' in geometrik formları kullanırken geliştirmiş olduğu repertuarın genel açılımlarını hem görsel hemde metinsel anlamda, sanata ve sanatçıya kattığı değeri yalın bir dille ifade etmesi üzerinde incelemeler yapmaktadır. Son bölümde ise LeWitt' in vermiş olduğu sanat fikrine uygun çalışmalar yapılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Assuming that every visual artist has a“key concept Sol, Sol LeWitt's key concept has become a”cube geomet based on geometry. This phenomenon is also observed in the artist's paintings, patterns and sculptural structures he prefers to sculpture. When the left LeWitt is explored or viewed in a sequential manner, a person can understand in a snap, geometry and LeWitt are indivisible whole. Artist ideas do not have to be complex, and while many of the successful ideas are very simple, and generally, successful ideas seem simple because they are inevitable, he emphasizes that when it comes to thinking, the art producer should be free enough to amaze even himself. It proves to us that ideas are discovered intuitively. The aim of this study is to investigate Sol LeWitt's ideas and his works as a guiding feature and to consider the fact that the foundation of art can be built on solid ideas. LeWitt is one of the most important artists of the 20th century who deserves to be considered. In this study, LeWitt examines the general expansions of the repertoire developed by using geometric forms, both in visual and textual terms, expressing the value it adds to art and artist in a simple language. In the last part, it is tried to make works in accordance with LeWitt's idea of art.