Farklı soya çeşitlerinin ot verim ve kalitesinin belirlenmesi
Determination of herbage yield and ouality of different soybean varieties
  1. Tez No: 603648
  2. Yazar: YASİN AKINCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya, ot verimi, protein verimi, çeşit, yem kalite özellikleri, Soybean, hay yield, protein yield, cultivar, forage quality parameters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kayseri ekolojik şartlarında farklı soya [Glycine max L. (Merill)] çeşitlerinin ot verim ve kalitesinin belirlenmesidir. Deneme 2016 yılında tek yıl süre ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş ve analiz edilmiştir. Araştırmada 10 soya çeşidi bitkisel materyal olarak kullanılmıştır (BRAVO, A3127, TRAKSOY, İLKSOY, MERSOY, NOVA, SA-88, ARISOY, SAFİR, ATAKİŞİ). Bitkiler tam çiçeklenme döneminde hasat edilmiştir. Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein verimi ve kimyasal kompozisyon incelenmiştir. Çeşidin verim ve kimyasal kompozisyon üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Deneme sonuçlarına göre, yeşil ot verimi 826.39-1199.17 kg/da, kuru ot verimi 247.71-357.90 kg/da, ham protein verimi 16.91-39.86 kg/da, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) oranları %26.56-34.61, nötr deterjanda çözünmeyen lif (NDF) oranları %38.43-44.85, ham kül oranı %7.20-11.22, ham protein oranı %6.66-13.53, sindirilebilir kuru madde değeri %61.94-68.21, kuru madde tüketimi 2.68-3.12 ve nispi yem değeri 45.94-50.46 arasında değişmiştir. Bir yıllık araştırma neticelerine göre en yüksek yeşil ot (1199.17 kg/da) ve en yüksek kuru ot (357.90 kg/da) verimlerinin A3127 çeşidinden elde edildiği, en yüksek ham protein veriminin (39.86 kg/da) ise SAFİR çeşidinden elde edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives of the present study are to determine the variations in forage yield and quality of soybean cultivars under Kayseri ecological conditions. Experiments were carried out in randomized complete block design with 3 replications during the growing seasons of 2016. A total of 10 cultivars were used as the plant material of the experiments (BRAVO, A3127, TRAKSOY, İLKSOY, MERSOY, NOVA, SA-88, ARISOY, SAFİR, ATAKİŞİ). Genotypes were harvested at flowering stage and their herbage yield, hay yield, crude protein yield and chemical composition were investigated. Cultivars had a significant effect on yield and chemical composition. Results revealed that herbage yields varied between 826.39-1199.17 kg/da, hay yields between 247.71-357.90 kg/da, crude protein yields between 16.91-39.86 kg/da, acid detergent fiber (ADF) between 26.56-34.61%, neutral detergent fiber (NDF) between 38.43-44.85%, crude ash ratios between 7.20-11.22%, crude protein content between 6.66-13.53%, dry matter digestibility (DDM) between 61.94-68.21%, dry matter intake (DMI) between %2.68-3.12 and relative feed value (RFV) between 2.68-3.12. The results of the study showed that the A3127 cultivar was found to be prominent with herbage yield (1199.17 kg/da) and hay yield (357.90 kg/da) and the SAFİR cultivar was found to be prominent with crude protein yield (39.86 kg/da).