Kayseri bağ kültürü içinde Gülle bağ evleri
Gülle bağ cottages within Kayseri bağ culture
  1. Tez No: 603678
  2. Yazar: SERVET PİŞMİŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA BÜYÜKMIHCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kayseri, Kayseri Bağ Evleri, Gülle, Bağ Evi, Bağ Kültürü, Kayseri, Kayseri Bağ Cottages, Gülle, Bağ Cottage, Bağ Culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Kayseri' de“BAĞ”; sebze ve meyve yetiştirilen alan olmanın yanı sıra, yaz aylarını bağda serin geçirmek amacıyla insanların hayatlarındaki yeriyle, kendine özgü yaşam biçimiyle ve tarihsel süreciyle, kültürdür. Bağ Evlerinin mekansal kurgusunun oluşumunda iklimsel, algısal, kültürel, sosyal ve ekonomik faktörler etkilidir. Tez konusu olarak seçilen alandaki Kayseri Geleneksel Bağ Evleri; sahipsizlik, bakımsızlık, yıkım, imar faaliyetleri gibi sebeplerle zamanla yok olmaktadır. Bu nedenle günümüze kadar varlığı korunan evlerin belgelenmesi, yapısal özelliklerinin incelenmesi ve korunması önem taşımaktadır. Bu çalışma kapsamında, öncelikler sözlü tarih araştırmaları yapılarak, 'Bağ Kültürü' belgelenmiştir. Geleneksel Bağ Evlerinin yoğun olduğu bölgelerden birisi olan Hisarcık bölgesi fotoğraflarla belgelenmiş, rölöve çalışmaları yapılmış ve tipoloji çalışması hazırlanmıştır. Ayrıca bu yapılar; plan şemaları, cephe düzenleri, pencere tipleri, kapı tipleri, gibi mimari açıdan değerlendirilmiş ve sonrasında diğer bölgelerdeki bağ evleri ile yapısal özellikleri bakımından karşılaştırılmıştır. Hisarcık' a bağlı Gülle bölgesinde bulunan bağ evleri detaylı olarak incelenmiştir. Bu bölgede seçilen Hoca Sokağında rölöve ve restitüsyon çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
"BAĞ' in Kayseri; in addition to being the area where vegetables and fruits are grown, it is a culture with the place and history of the people who spend the summer in the vineyard. In the formation of the spatial construction of Bağ Cottages; climatic, perceptual, cultural, social and economic factors are effective. Traditional Kayseri Bağ Cottages are selected as the subject of the thesis disappear in time with there asonsheritage, neglectand destruction. For this reason, the existence of protected houses until today; it is important to document, protectand examine its structural features. In this study, Oral History was researched and bağ culture has been documented. In the thesis study, Gülle which is one of the regions where the Traditional Bağ Houses is densely populated, was chosen. The bağ houses in this region were documented with photographs, survey work was done and typology work was prepared. In addition, bağ houses with period annexes; plan schemes, facade layouts, window types, door types, such as evaluated. The cottages in the Gülle district of Hisarcık were examined with detaily. Survey and restitution studies were performed on the selected Hoca Street in this region.