Çanakkale ili Biga ilçesi bağ alanlarında kanadı noktalı sirke sineği Drosophila suzukii (Matsumura) (Diptera: Drosophilidae)'nin populasyon gelişmesinin belirlenmesi
Monitoring of spotted wing vinegar fly Drosophila suzukii (Diptera: Drosophilidae) population growth on grape orchards in Çanakkale, :Biga province
- Tez No: 603716
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Drosophila suzukii, Populasyon Gelişmesi, Üzüm Bağı, Türkiye, Çanakkale, Drosophila suzukii, Population Development, Vineyard, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Kanadı noktalı sirke sineği, Drosophila suzukii (Matsumura) (Diptera: Drosophilidae) dünyada meyve üretim alanlarında üzümsü ve sert çekirdekli meyvelerin önemli istilacı zararlılarından biridir. Bu calışma ile 2014 ve 2017 yılları arasında Çanakkale ili Biga ilçesi bağ alanlarında D. suzukii'nin populasyon gelişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Örneklemeler 2014-2017 yılları arasında yem tuzakları kullanılarak haftada bir olacak şekilde yürutülmüştür. Tuzaklardan toplanan D. suzukii erkek ve dişi bireylerinin sayıları haftalık olarak sayılarak kaydedilmiştir. Üç yıl boyunca, D. suzukii populasyonu eylül ayında ortaya cıkmaya başlamış ve ocak ayında sonlanmıştır. 2014-2015 örnekleme periyodunda D. suzukii populasyonu, 29 Kasım ve 13 Aralık 2014 tarihlerinde toplam 153 erkek ve dişi birey ile en yüksek yoğunluğa ulaşmıştır. 2015-2016 ve 2016-2017 örnekleme döneminde, 12 Aralık ve 4 Aralık tarihlerinde sırası ile toplam 103 ve 142 birey olarak populasyonun tepe noktasına ulaştığı saptanmıştır. Bu calışmalar sonucunda D. suzukii' nin populasyonunun Çanakkale ilinde kasım sonu ile aralık aylarında en yüksek noktaya ulaştığını belirlenmiştir. Çanakkale ili bağ alanlarında D. suzukii'nin mücadele zamanı hakkında bir fikir vermesi acısından bu sonuclar oldukca önemlidir.
Özet (Çeviri)
The spotted wing drosophila, Drosophila suzukii (Matsumura) (Diptera: Drosophilidae), is one of the important invasive pests of cultivated berry and stone fruits worldwide. The purpose of this study was to determine the population growth of D. suzukii in vineyards in Çanakkale Province from 2014 to 2017. The numbers of D. suzukii male and female individuals caught in the bait traps were recorded weekly. Drosophila suzukii population started to emerge from late September to February in all years. The maximum population of D. suzukii in the 2014-2015 sampling period was recorded on 29 November and 13 December 2014 at 153 individuals. In the 2015-2016 and 2016-2017 sampling periods, the maximum populations were 103 and 141 individuals recorded on 12 and 4 December, respectively. The results indicated that the D. suzukii population increased in the Çanakkale Province in three sampling years during November and December. These results are important as they provide information useful for the control of D. Suzukii in vineyards in this province.