Çin edebiyatına psikanalitik bir bakış: Lu Xun'ün 'Bir Delinin Günlüğü' ve Yu Dafu'nun 'Batış' adlı eserleri üzerinden bir inceleme
A psychoanalytic view of Chinese literature: An analysis on Lu Xun's 'Madman's Dairy' and Yu Dafu's 'Sinking'
  1. Tez No: 603846
  2. Yazar: GİZEM KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURCAN KALKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Lu Xun, Yu Dafu, Psikanaliz, Çin Edebiyatı, Lu Xun, Yu Dafu, Psychoanalysis, Chinese Literature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çin Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada edebiyat ve psikanalizin birbirlerine olan ortak katkıları, seçilen Çin edebi metinlerinde ortaya konulmaya çalışılmış ve yazarların bilinçli olduğu kadar bilinçdışında bastırdıkları ifadeler Freudyen kavramlar doğrultusunda araştırılarak psikanalitik bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede, Çin edebiyatında psikolojik süreçlerin yoğun olarak işlenildiği Lu Xun'ün Bir Delinin Günlüğü ve Yu Dafu'nun Batış adlı eserleri seçilerek psikanalitik bir analize tabi tutulmuştur. Asıl olarak Sigmund Freud ile başlayan edebiyat ve psikanaliz ilişkisi, insanın kişilik gelişimini açıklamaya çalışarak yazarın yaratım sürecine etki eden olguları ve kurguladığı karakterler ile bağlantısını incelemeye çalışır. Freud, açıklanabilen insan davranışlarını bilinçli olarak addederken, açıklanamayan davranışların bilinçdışında bastırılan ve bir şekilde bilinç düzeyine çıkmaya çalışan düşünceler olduğu sonucuna varmıştır. Bilinçdışı bireyin bastırdığı arzularından oluşan gizli bir dünyadır. Bireylerin günlük yaşamda farkında olmadıkları bu dünya, onların rüyalarında, gündüz düşlerinde karşılarına çıkmaktadır. Freud'a göre yazar, tıpkı oyun oynayan bir çocuk gibi kurmaca bir dünya yaratır. Bundan dolayı Freud, yazarın yaratım sürecini bilinçdışının bir yansıması olarak görmektedir. Dolayısıyla her edebi eser, bir anlamda yazarının bilinçdışı süreçlerini ihtiva etmekte ve bu süreçler edebiyat çalışmaları açısından analize tabi tutulması gereken önemli bir boyutu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, hem metin içinde oluşturulan kurgusal dünya hem de yazarın bireysel dünyası, bastırılan birtakım dürtüler, yazarların yaşadığı sosyal çevre, metnin psişik yapısı, ego ve süperego çatışmaları eserlerde araştırılarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Yazarın sosyal ve psikolojik durumu metnin satırlarının ardını görebilmede önemli rol oynar. Lu Xun ve eseri Bir Delinin Günlüğü'nde deli karakteri üzerinden kitlesel bir nevroz öykünün satırlarında kendini belli etmektedir. Yu Dafu ve eseri Batış'da karakterin ve yazarın yaşamlarının benzerliği tespit edilmiş; karakterin yaşadığı id, ego ve süperego çatışmaları tüm öykü boyunca gözlemlenmiştir. Çalışmanın kapsamını oluşturan iki eserde de bilinçdışısal olgulara rastlanmış ve yazarların yaşamlarının izdüşümlerine ulaşılmıştır. Sonuç olarak yazarların, edebi metni oluştururken bireysel psikolojisinden soyutlayamadığı kurgusal dünyasında, kendi bilinçdışının izleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the common contributions of literature and psychoanalysis were tried to be revealed in selected Chinese literary texts and a psychoanalytic review was conducted by investigating the expressions that authors consciously and unconsciously repressed in line with Freudian concepts. The relationship between literature and psychoanalysis, which originally began with Sigmund Freud, attempts to and to examine the phenomena affecting the author's creation process and the connection with the characters the author fictionalized by trying to explain the personality development of human beings. Freud concluded that while he regarded human behavior as conscious, unexplained behaviors are thoughts that are suppressed unconscious and somehow try to rise to the level of consciousness. It is a secret world composed of the desires of the unconscious. This world, which individuals are not aware of in daily life, appears in their dreams and daydreams. According to Freud, the Author created a world of fiction just like a child playing games. Therefore, Freud sees the author's process of creation as a reflection of the unconscious. In the light of this information, the first part of our study contains the basic concepts about what psychoanalysis is and Freudian concepts are examined through selected works. Both the fictional world created within the text and the individual world of the author, some repressed impulses, the social environment in which the authors live, the psychic structure of the text, ego and superego conflicts were investigated and tried to be revealed in the works. The author's social and psychological status play an important role in understanding the background of the lines of the text. Lu Xun and in his work, Madman's Diary, a massive neurosis through the insane character manifests itself in the lines of the story. Yu Dafu and in his work, Sinking, found a similarity between the character and the lives of the author; the id, ego and superego conflicts that the character lived in were observed throughout the story. Unconscious phenomena were found in two works that constitute the scope of the study and the projections of the lives of the authors were reached. As a result, traces of his own unconscious have been seen in his fictional world, where the author was unable to isolate himself from his individual psychology when creating the literary text.