Türkiye'de genç işsizliğin panel kesikli tercih modelleri ile incelenmesi
Youth unemployment panel models with discrete choice investigation in Turkey
- Tez No: 603880
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMDİ EMEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Econometrics, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Genç İşsizliği, Tesadüfi Etkiler Panel Logit Model, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Anketi, Youth Unemployment, Random Effects Panel Logit Model, Income and Living Conditions Survey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Birçok ülkede, istihdam yapısı ile birlikte hem genel işsizlik hem de gençlerin işsizlik boyutu sosyal ve ekonomik düzeyin önemli bir göstergesidir. Türkiye'nin sosyo-ekonomik gelişimini en çok etkileyen sorunlardan biri de işsizliktir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de 15-29 yaş aralığındaki genç işsizlerin durumlarını incelemek ve genç işsizliğe neden olan faktörleri belirlemektir. Bunun için Türkiye İstatistik Kurumunun 2013-2016 yılları arasında yaptığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Anketi Panel Verileri kullanılmıştır. Bireyin işsizliğini etkileyen faktörler Tesadüfi etkiler panel logit model kullanılarak analiz edilmiştir Analiz bulgularına göre erkeklerin kadınlara göre işsiz olma olasılığının daha az olduğu ortaya çıkmıştır. Genç bireyin evli olması işsiz olma olasılığını azaltmaktadır. Yaş aralığının kişinin işsiz olma olasılığı üzerinde etkisi olduğu anlaşılmıştır. Eğitim düzeyinde ise, eğitim seviyesi artıkça işsiz olma olasılığının azaldığı görülmektedir. Yılların işsiz olma olasılığı üzerindeki etkisine bakıldığı zaman 2013 yılına göre 2014, 2015 ve 2016 yıllarında bireyin işsiz olma olasılığı gittikçe artmaktadır. Hanenin geçinme durumu zorlaştıkça genç bireyin işsiz olma olasılığının arttığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In many countries, the employment structure and both overall unemployment and youth unemployment are important indicator of the social and economic level. Turkey's socio-economic problems, unemployment is one of the most influential on development. The aim of this study was to examine the situation of the young unemployed in the 15-29 age range in Turkey and to identify the factors leading to youth unemployment. Factors affecting the unemployment of the individual were analyzed using random effects panel logit model. According to the findings of the analysis, it is found that men are less likely to be unemployed than women. Being married reduces the probability of being unemployed. The age range was found to have an impact on the probability of being unemployed. At the education level, the probability of being unemployed decreases as the education level increases. When the effect of years on the probability of being unemployed is examined, the probability of being unemployed in 2014, 2015 and 2016 is increasing compared to 2013. It was found that as the living status of the household became more difficult, the probability of being unemployed increased.