Kompozit rezin, cam iyonomer ve ısı ile işleme tabi tutulmuş cam iyonomer dolgu materyallerinin mikrosızıntı ve mikrosertlik açısından in vitro değerlendirilmesi
İn vitro evaluation of composite resin, glass ionomer and heat treated glass ionomer filling materials for microleakage and microhardness
- Tez No: 603912
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SERTAÇ PEKER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cam iyonomer siman, ısı uygulaması, mikrosızıntı, mikrosertlik, Glass ionomer cement, application of heat, microleakage, microhardness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, Sınıf II restorasyonlarda, konvansiyonel cam iyonomer siman ve yüksek viskoziteli cam iyonomer simanın ısı uygulanmış ve uygulanmamış formlarının , kompozit rezin restorasyonla daimi ve süt dişlerdeki mikrosızıntı direnci ve mikrosertlik farklarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada mikrosızıntı ve mikrosertlik testleri için, 57 insan daimi dişi, 82 adet insan süt dişi kullanılmıştır. Dişlerde sınıf II kaviteler oluşturulmuştur. Süt ve daimi dişler kendi içlerinde 5 gruba (n=10) ayrılmıştır. İlk iki gruba Diamond Carve 90 (Kemdent, Purton, İngiltere) uygulanmış, gruplardan birine D-Light Pro (GC, Tokyo, Japonya) LED ışık cihazı ile yüksek güç modunda ısı uygulanmıştır. Diğer iki gruba EQUİA Forte (GC, Tokyo, Japonya) uygulanmış, gruplardan birine LED ışık cihazı ile yüksek güç modunda ısı uygulanmıştır . Son gruba ise All-İn-One Optibond (Kerr, Orange, ABD) ve Herculite XRV (Kerr, Orange, ABD) uygulanmıştır. Örnekler termal döngüye sokularak yaşlandırılmış, 24 saat distile suda, 24 saat %0.5'lik bazik fuksinde bekletilmiştir. Örneklerin mikrosızıntı skorlaması yapılmıştır. Yüzey pürüssüzleştirmesi yapılan örneklerin mikrosertlik değerlendirmesi Vickers cihazı (Vickers-Fm800, Tokyo, Japonya) ile yapılmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanılmıştır. Bulgular: Süt ve daimi diş grupları arasında en düşük mikrosızıntı değerini EQUİA Forte ve ısı uygulanmış formu göstermiştir. Isı uygulanan ve uygulanmayan örnekler arasında mikrosızıntı açısından anlamlı bir fark bulunamamıştur. Mikrosertlik değerlendirmesinde EQUİA Forte'un ısı uygulandığı grup ile diğer gruplar arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuçlar: EQUİA Forte materyalinin ısı uygulamasıyla, süt ve daimi dişlerin Sınıf II restorasyonlarında başarısını artırma potansiyeline sahip olduğu gözlenmiştir. Elde edilen verilerin klinik uygulanabilirliğinin değerlendirilebilmesi için ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this in-vitro study was comparing the microleakage resistance and microhardness differences between composite resin restoration with heat treated and untreated forms of conventional glass ionomer and high viscosity glass ionomer cements in Class II restorations which were formed in permanent and milk teeth. Materials and Methods: For the microleakage and microhardness tests, 57 human permanent teeth and 82 human milk teeth were used. Class II cavities were formed in the teeth, and were divided into 5 groups (n = 10). The first two groups were applied Diamond Carve 90 , one of the groups were applied heat in high power mode with D-Light Pro LED light device, the other two groups were applied with EQUİA Forte, and lastly one was applied with heat in high power mode with LED light device. The last group was applied All-In-One Optibond and Herculite XRV. Samples were aged under thermal cycling, they were stored for 24 hours in distilled water and 0.5% basic fuchsin solution of for 24 hours. Microleakage scoring of the samples were performed. The microhardness of the samples made to the surface was smoothened with Vickers device. IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis program was used. Results: EQUIA Forte showed the lowest microleakage value between the tooth groups and heat applied form. There were no significant differences in microleakage between heat applied and untreated samples. In the microhardness assessment, there was a significant difference between the groups in which the EQUIA Forte were applied and the other groups. Conclusion: The application of heat from the EQUIA Forte material, it has been observed that milk and permanent teeth have the potential to increase the success in Class II restorations. Further studies are needed to evaluate the clinical applicability of the data obtained.