İlköğretim 4. sınıflarda yabancı dil dersinde Almanca ve İngilizce benzer kelimelerin öğretilmesi
Investigating words both used in English and German as a foreign language in grade four in primary school
- Tez No: 603915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ANASTASİA ŞENYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Almanca, Kelime Öğretimi, İkinci Yabancı Dil, German, Vocabulary, Second Foreign Language
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu yüksek lisans tezinin temel amacı, İngilizce'den sonra ikinci yabancı dil olarak Almanca öğretiminde İngilizce köprü dil olarak kullanılarak Almanca ve İngilizce benzer kelimelerin daha kolay ve akılda kalıcı bir şekilde öğretilebileceğini göstermektir. Türk eğitim sistemine bağlı olarak eğitim kurumlarında birinci yabancı dil olarak İngilizce ve ikinci olarak ise çoğunlukla Almanca öğretilmektedir. Yabancı dil dersinin en önemli aşaması olan kelime öğretimi için çeşitli yöntemler kullanılmakta, ancak çocukların ilgisini çekerek kalıcı şekilde öğretmek için en etkili yöntemi bulmak gerekmektedir. İngilizce ve Almanca aynı dil ailesinden geldikleri için benzer kelime ve yapılar içermektedir. Almanca kelime öğretiminde İngilizceden olumlu transfer yaparak daha etkili ve kalıcı kelime öğretimi sağlanabilmektedir. Tezin amacı A1 seviyesinde Almanca öğretiminde öğrencilerin kelimeleri İngilizceden de yararlanarak öğrenip etkin bir şekilde kullanmalarıdır. Bu çalışma doğrultusunda“Öğrenilen birinci yabancı dilin ikinci yabancı dille benzerliğinden faydalanarak kelime öğretilebilir mi?”,“İngilizceyi kullanarak Almanca kelime öğretimi süreci nasıl kolaylaştırılabilir?”,“ A1 seviyesinde hangi materyaller kullanılabilir?”,“ Görsel materyal kullanımı öğrencilerin öğrenmesini ne kadar etkiler?”gibi sorulara cevap aranmaktadır. viii Bu amaçla, aynı seviyede Almanca çalışma kitabı“Hallo Anna”(Arbeitsbuch) ve İngilizce çalışma kitabı“Well Done”(Pupil's book) kelime bazında incelendi ve Almanca - İngilizce benzer kelimeler ve yapılar belirlendi. Bu doğrultuda 4. sınıf birinci yabancı dili (L2) İngilizce olan bir grup öğrenci ile ikinci yabancı dil (L3) Almanca grup dersi yapılmıştır. Ders kitabı olarak“Hallo Anna”ve konularla bağlantılı olarak İngilizce flashcardlar kullanılmıştır. Çalışmada kaynak tarama ve değerlendirmesi, öğrenci görüşmeleri ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerine başvurulmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda, hedef dil Almanca'da kelimeler İngilizce yardımıyla açıklandığında öğrenciler tarafından daha kolay öğrenildiği gözlemlenmiştir ve benzer yapılar kullanıldığında dili öğrenme motivasyonları artmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to show that in German as second language classes, similar words in English and German can be taught easily and in cathcy way by using English as a bridge language. For this purpose, German workbook“Hallo Anna”and English Workbook“Well Done”which are at the same level, were analyzed on the basis of words and the similar words and phrases in English and German. For this purpose a group lesson with 4th graders whose first foreign language is English, German as second foreign language was carried out.“Hallo Anna”and“Well Done”and also flashcards that are related to the subjects were used as class material. It has been observed that students learn better when the words in German are clarified by using English and when the similar phrases are used, the motivation for learning a foreign language has increased.