Kosova ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin Türkçe öğretim yöntemlerine ilişkin görüşleri
The teachers? point of view about teaching Turkish teaching methods who are working in primary schools in Kosovo
  1. Tez No: 298449
  2. Yazar: SEZEN ESLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİYE AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kosova İlköğretim Okulları, Türkçe Öğretimi, Türkçe Öğretiminde Yöntemler, Yöntem, Kosovo?s primary schools, Teaching Turkish, Turkish Teaching Methods, Methods
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Nitelikli bir anadili eğitiminden geçmiş birey okuyan, düşünen, sorgulayan, eleştiren ve çevresinde olup bitenleri anlamlandıran, içinde yaşadığı topluma, çevreye ve dünyaya duyarlı, yaratıcı ve üretken bir birey olacaktır.Anadili öğretimi çok yönlü bir alan olduğu için neyin, nasıl öğretileceği konusu çok önemlidir. Bu da anadili öğretiminde yöntemlerin neler olması gerektiği sorusunu ortaya çıkarmaktadır. Türkçe öğretiminin daha etkili olarak yapılabilmesi, verimli bir anadili öğretimi için kullanılacak yöntemlerin neler olduğunun ve bunların ne zaman kullanılacağının bilinmesine, öğretmenler tarafından da doğru olarak uygulanmasına bağlıdır.Eğitim hedeflerinin gerçekleşmesi uygun bir yöntemin seçilmesiyle sağlanabilir. Bu nedenle her ders için tek bir yöntem değil, çok farklı yöntemlerin kullanılması söz konusudur (Demirel, 1999).Türkçe derslerinde kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır: Anlatım, tartışma, soru-yanıt, problem çözme, gösterme (Demostrasyon), araştırma yoluyla öğretme, dramatizasyon vs?Bu araştırmada Kosova ilköğretim okulları 1. Kademe 2. 3. 4. ve 5. Sınıflarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin Türkçe öğretim yöntemleri, bu yöntemlere ilişkin kendilerini yeterli görme ve en çok tercih ettikleri yöntemlerin neler olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırma tarama modelinde olup Kosova ilköğretim okullarında görev yapan 2, 3, 4 ve 5 sınıfları okutmakta olan sınıf öğretmenleriyle sınırlıdır. Araştırmada Taşkaya tarafından geliştirilen hazır ölçek kullanılmıştır. Anket Kosova'nın 5 bölgesindeki 47 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Araştırmada basit istatistiki tekniklerden yüzde ve frekans kullanılarak veriler analiz edilmiştir.Araştırmaya katılan sınıf öğretmenleri Türkçe öğretim yöntemlerinde kendilerini ?yetersiz? görmektedirler. Türkçe öğretiminde en çok bilinen ve uygulanan yöntemlerin ?Soru-Cevap? ve ?Tartışma? yöntemi olduğu ortaya çıkarken, en az kullandıkları yöntemler olarak da ?Problem Çözme? ve Rol Yapma? yöntemleri olduğu ortaya çıkmıştır. Katılımcılar Türkçe dersinde kullanılacak yöntemlerin en önemli özelliğini ?Dersin anlaşılmasını kolaylaştırmalı? olarak belirtmişlerdir. Araştırma sonuçlarına dayanarak öğretmenlere Türkçe öğretim konusunda desteğin sağlanması, öğretmenlere sunulacak hizmet içi eğitimlerle mümkün olacağı önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Having a qualified native language education a person would be the one who thinks, examines, critices, and is aware of what is going on around, sensitive to world, to the community and the environment that he/she lives in, and is creative and productive.As teaching native language is versatile, what to teach and how to teach is very important. And this brings out the question that which teaching methods should be used. Teaching Turkish language more affectively depends on knowing the teaching methods that would be used for productive native language teaching and when to use them, and being carried out truly by the teachers.The objectives of education can be provided by the way of selecting appropriate teaching methods. For this reason, not a single method for each course is used, but many different methods are used (Demirel, 1999). Some methods used in Turkish courses are: lecture, discussion, question and answer, problem solving, demonstration, teaching through research, dramatization? etc.The purpose of the study is to investigate the teachers? views about Turkish teaching methods who are serving in Kosova?s primary schools. Teachers? self evaluation on their own competence level regarding teaching methods and the well known and the most used Turkish teaching methods by the teachers are also examined in the study.This research is a simple descriptive model and limited to teachers teaching 2nd,3rd,4th and 5th grade classes in primary schools in Kosovo. In research, ready-made scale, developed by Taşkara, is used. The survey is administrated by 47 teachers in 5 region of Kosovo. In order to analyze the data percentage and frequence are used in the study.The teachers participated in the study find themselves ?inadequate? in Turkish teaching methods. It appears that in teaching Turkish ?question and answer? and ?discussion? are the most known and applied methods while ?problem solving? and ?role playing? are the less applied ones. The participants stated the most important feature of the methods used in Turkish course is that ?It should facilitate the understanding of the course.? Based on the survey result, it is proposed that providing support for teachers about teaching Turkish would be available by in -service training for them.