Ulusötesi göç ağları oluşumu üzerine bir alan araştırması Malezya'da yaşayan Türkler örneği
A field research on the formation of transnational migration networks the example of Turkish people living in Malaysia
  1. Tez No: 603940
  2. Yazar: YUNUS EMRE KARAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Malezya, Malezya'da Yaşayan Türkler, Göç, Türk-Malay ilişkileri, Sosyal uyum, Malaysia, Turkish people Living in Malaysia, Migration, Turkish-Malay Relations, Social Integration
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Malezya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin başlangıcı on beşinci yüzyıla dayanmaktadır. On beşinci yüzyıldan itibaren sırasıyla Portekiz, Hollanda ve İngilizlerin sömürgesi altında bulunan Malezya devamlı olarak Osmanlı ile ilişkilerini sürdürmüştür. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in izlediği Pan-İslamizm politikası sebebiyle belli bir seviyede devam eden ilişkiler dönemsel olarak artmıştır. 20. yüzyılda Malezya kurulduktan sonra da normal devam eden ilişkiler son on yıl içinde artış göstermiştir. Birçok Türk vatandaşı turizm, eğitim ve iş amaçlı Malezya'yı kısa süreli ziyaret etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Malezya'da sürekli ikamet eden yaklaşık 600 Türk vatandaşı bulunmaktadır. Bu çalışma ile Malezya'da yaşayan Türkler üç ana konuda incelenmiştir. Bu inceleme için anket yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca konu kapsamında mülakatlar da yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki ilk konu; Malezya'da yaşayan Türklerin sosyal uyumlarını ölçmektir. İkinci konu; Malezya ve Türkiye'nin çeşitli kriterlere göre karşılaştırması ve bu kriterler üzerine Malezya'da yaşayan Türklerin düşüncelerinin anlaşılmasıdır. Son konu ise Malezya'da yaşayan Türklerin, Türkiye ile olan maddi ve manevi bağlarının ne seviyede olduğunun çeşitli değişkenlere bağlı olarak incelenmesidir. Zaman ve maliyet sınırı sebebiyle araştırma genel olarak Türklerin yoğun olarak yaşadığı Batı Malezya'da; özellikle başkent Kuala Lumpur ve Selangor eyaletleri kapsamında yapılmıştır. Araştırmaya Malezya'da yaşayan 140 Türk vatandaşı dahil edilmiştir. Araştırmada edinilen bilgilere göre katılımcılar genel olarak 21-35 yaş aralığında olup orta ve alt seviyede gelire sahiptir. Malezya'ya geliş sebepleri olarak eğitim ve iş faktörü öne çıkmaktadır. Katılımcıların yüksek oranı İngilizce bilirken, düşük bir oranda Malayca bilenler de vardır. Katılımcıların büyük çoğunluğu sosyal hayata uyum sağladıklarını ve Malayların kendilerine iyi davrandığını düşünmektedir. Katılımcıların Malezya'da yaşadığı sorunların başında temizlik ve yemek kültürlerinin farklı olması gelmektedir. Katılımcılar Türkiye'nin Malezya'dan örnek alması gereken en önemli konunun Malezya'daki hoşgörü ve özgürlük anlayışı olduğunu düşünmektedirler. Katılımcılar aynı şekilde Malezya'nın Türkiye'den örnek alacağı en önemli konu olarak sağlık sistemini söylemişlerdir. Çalışma verilerine göre ayrıca katılımcıların çoğunun Türkiye ile olan maddi ve manevi bağları iyi seviyede olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The beginning of bilateral relations between Malaysia and Turkey dates back to the fifteenth century. From the fifteenth century onwards, Malaysia, which was under the colonial rule of Portugal, the Netherlands and then the British, pursued its relations with the Ottomans. As a result of the Pan-Islamism policy implemented by the Ottoman Sultan II. Abdulhamid, the relations that have continued at a certain level previously increased significantly. After the establishment of Malaysia in the 20th c., the relations that have been ongoing stably have increased in the last decade. Many Turkish citizens visit Malaysia for touristic, education and business purposes for short periods of time. According to the data of the Turkish Ministry of Foreign Affairs for the year 2019, there are approximately 600 Turkish citizens residing permanently in Malaysia. In this study, Turks living in Malaysia is examined across three main subjects. Survey method is used for this study. In addition, a number of interviews are conducted within the scope of the subject. The first subject of the study is to measure the social integration of Turkish people to Malaysia and Malaysian culture. The second issue is to make the comparison between Malaysia and Turkey and understanding the opinion of Turkish people living in Malaysia. The last issue is about the Turks living in Malaysia; to investigate the factors affecting the level of their ties with Turkey. Due to the time and cost limitations, the study was conducted in the capital city of Malaysia; Kuala Lumpur and Selangor provinces. Kuala Lumpur and Selangor are the provinces of Western Malaysia, where most of the Turkish people live. In the study, 140 Turkish citizens living in Malaysia is analyzed. According to the opinions of those surveyed; Turkey is better than Malaysia in the realms of health, safety and public order, municipal services, and service quality in tourism sector. On the other hand, Malaysia is better than Turkey in the fields of education, infrastructure and roads, obedience to rules and regulations and women's participation in social life. The main problems faced by the Turkish people living in Malaysia are the different understandings of cleaning and food cultures. Many participants believe that, Malaysian people's understanding of tolerance and freedom can be an exemplary for Turkish people. Likewise, Turkey's health system could be a good model for Malaysia. Most of the participants' ties with Turkey are at good level.