Göç,uyum,sorunlar Başakşehir'de yaşayan Suriyeli göçmenler örneği
Miğration,adaptation problems example of Syrian i̇mmigrants living i̇n Başakşehir
- Tez No: 603955
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜDAYİ SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Zorunlu göç, Sığınmacı, Geçici Koruma, Suriye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Göç olgusu, sosyal bilimlerin birçok alanında çalışılmakta ve araştırılmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olan göç hareketleri günümüzde de devam etmektedir. 2010 tarihinde Arap coğrafyasında meydana gelen halk ayaklanmaları ve çatışmalar birçok insanın göç ederek sığınmacı ve mülteci konumuna düşmesine sebep olmuştur. Bu isyanlar, bazı ülkelerde iç savaşa dönüşürken ayaklanmaların son durağı olan Suriye'de çatışmaların özellikle iç savaşın başlamasına ve dünya genelinde Suriyeli mülteci krizine neden olmuştur. İlk başlarda göç hareketleri ve sığınmacı sorunları ağırlıklı olarak çevre ülkeleri etkilemiştir. Söz konusu çevre ülkeler içinde bulunan en uzun sınır komşusu olan Türkiye'ye Suriye'den 2011 yılında kitleler halinde göç başladı. Ülkemize göç eden Suriyelilere devlet sınırlarını açık tutmaktadır. Ülkemize giriş yapan Suriyelilere“geçici koruma”altına alınmakta sığınmacılara gerekli insanı yardımlar yapılmaktadır. Suriyeli sığınmacılar gerek kent merkezlerine gerekse kamplarda yaşamlarını sürdürmektedir Bu araştırmada ilk olarak göç kavramı irdelenmiş, dünyada ve Türkiye'deki tarihsel sürecine değinilmiştir. İkinci aşamada, araştırma konusu ile ilgili gerekli literatür taraması yapılarak bu alanda yapılan çalışmalar, yayınlar ve konular ayrıntılı olarak incelemeye tabi tutulmuştur. Yapılan çalışmalar ile Suriyeli göçmenlerin ülkemizde karşılaştıkları sorunlar açıklanmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda İstanbul ili Başakşehir ilçesinde, Suriye'de devam eden iç savaştan kaçan geçici“koruma altında”olan Suriyeli sığınmacıların hangi şartlarda yaşadıkları, barınma, iş, eğitim, sağlık gibi konularda karşılaştıkları problemleri, varsa beklentilerini tespit etmek için anket uygulaması yürütülmüştür. Araştırmanın hedefleri doğrultusunda hazırlanan 31 sorudan oluşan anket katılımcılara uygulanmıştır. Elde edilen veriler yaş, cinsiyet, etnik köken, eğitim durumu, geliş zamanı, çalışma koşulları, meslekleri gibi ölçütler temel alınarak, değişkenler kendi aralarında karşılaştırılarak önemli bulgular elde edilmiş. Anket vasıtası ile elde edilen veriler SPSS yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Programa işlenen verilerin frekans ve yüzde hesaplamaları yapılarak, tablolar oluşturularak analizleri sağlanmıştır. Yapılan anket çalışması sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda sonuçlar ve öneriler ile Suriyeli göçmenlerin Türkiye'deki sorunlarının çözümüne katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of migration is studied in many areas of social sciences. Migration movements, which are as old as human history, continue today. The popular uprisings and conflicts in the Arab region in 2010 caused many people to emigrate and become refugees. While these revolts were transformed into civil war in some countries, the conflict in Syria, which was the last stop of the riots, led to the beginning of the civil war in particular and the Syrian refugee crisis throughout the world. At first, migration problems and the problem of refugees have affected the neighboring countries. Turkey, which is the longest border neighbor in the surrounding countries, started to receive mass migration from Syria in 2011. The borders of the state is open to The Syrians who migrated to our country. The Syrians who enter our country are given temporary protection and asylum seekers are provided with humanitarian aid. Syrian asylum seekers continue their lives both in urban centers and in camps. First of all, the concept of migration has been examined and the historical process in Turkey and in the world has been discussed. In the second stage, the necessary literature survey was conducted on the subject of research and the studies, publications and issues in this field were examined in detail.. With the studies, the problems faced by Syrian migrants in our country were tried to be explained. In this context, a survey was carried out in Basaksehir district of Istanbul province to determine the problems faced by Syrian refugees who are under temporary protection and the problems they face in housing, work, education and health. He questionnaire consisting of 31 questions prepared according to the objectives of the study was applied to the participants. Based on the criteria such as age, gender, ethnicity, educational status, arrival time, working conditions and occupations, the findings were compared with each other and important findings were obtained. The data obtained from the questionnaire were analyzed using SPSS method. The frequency and percentage calculations of the data processed in the program were made and their analysis was made by creating tables. It is aimed to contribute to the solution of the problems of Syrian migrants in Turkey with the results and recommendations in line with the data obtained as a result of the survey conducted. Key Words; Migration, Forced migration, Asylum seeker, Temporary Protection