2011-2017 tarihleri arasında Suriyeli sığınmacıların kente uyum sürecinde yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunlar: Gaziantep örneği
Economical and social problems of Syrian refugees in urban adaptation period between 2011-2017 years: Gaziantep case
  1. Tez No: 532740
  2. Yazar: MERVE BAŞARICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Gaziantep, Sığınmacı, Suriyeli Sığınmacılar, Türkiye, Migration, Gaziantep, Refugee, Syrian Refugees, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Savaşlar, etnik çatışmalar, siyasi baskılar, krizler sonucunda insanlar göç etmeye zorlanmıştır. Arap Baharı olarak adlandırılan olaylar zincirinden birçok Ortadoğu ülkeleri etkilenmiştir. En çok etkilenen ülkelerden birisi de Suriye'dir. 2011 yılında Suriye'de iç savaşın başlamasından hemen sonra milyonlarca Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kalmış barışın, huzurun, adaletin ve güvenliğin olduğu ülkelere doğru göçler yaşanmıştır. Türkiye'de Suriyeli sığınmacıları misafir eden ülkelerin başında gelmekte fakat bu sığınmacı yükünün çoğunu tek başına çekmektedir. Sığınmacı akınında ne Arap ülkeleri ne de Avrupa ülkeleri Türkiye'ye ciddi bir yardım yapmamıştır. İnsani gerekçelerle hareket eden Türkiye umduğundan çok daha büyük bir sığınmacı kitlesiyle karşılaşmıştır. Kısa sürede sayıları üç buçuk milyonu bulan Suriyeli sığınmacılar kente uyum sürecinde birçok sorunla karşı karşıya kalmaktadır. Bu çalışma Suriyeli sığınmacıların kente uyum sürecinde yaşadıkları ekonomik ve sosyal sorunların Gaziantep ili örneğiyle incelenmesi üzerinedir. Araştırma kapsamında Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunlar ayrıntılı bir şekilde araştırılmış ve bu sorunların hangi faktörlere göre farklılık gösterdiği saha araştırmasıyla ortaya konulmuştur. Araştırmada çoktan seçmeli anket soruları şeklinde yüz yüze görüşme yöntemiyle veriler toplanmıştır. Anket uygulamasında 384 kişilik örneklem grubu oluşturulmuş ve bu örneklem grubundan elde edilen veriler SPSS analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
People are forced to migrate as a result of wars, ethnic conflicts, political pressures, and crises. A lot of Middle Eastern countries have been influenced by the chain of events called the Arab Spring and Syria is one of the most affected countries. In 2011, right after the beginning of the civil war in Syria, millions of Syrians had to leave their country and migrated to countries which have peace, tranquillity, justice and security. Turkey is among the leading countries welcoming Syrian refugees, but it lifts this refugee burden alone. Neither the Arab nor the European countries helped Turkey enough on this refugee influx. Turkey, acting on humanitarian grounds, faced with a much larger refugee masses than it expected. Syrian refugees whose numbers reached to three and a half million in a short time, has been facing many problems in the process of adaptation to the city. This study aims to investigate social and economical problems experienced by Syrian refugees through a case study in Gaziantep City. In this research, the economic, social and psychological problems confronted by Syrian refugees were investigated in detail and the factors affecting these problems were revealed with field research. For the study, the data were collected through face-to-face interviews in the form of a multiplechoice questionnaire. A sample group of 384 people was formed in the questionnaire and the data obtained from this sample group were evaluated by SPSS analysis programme.