Toplumsal bellek bağlamında 11 Eylül sinemasında İslamofobi
Islamophobia in 11 September cinema in the context of collecti̇ve memory
  1. Tez No: 603958
  2. Yazar: TUBA DUMAN YILDIZBAKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KÖSE ÖZELÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İslamofobi, 11 Eylül Saldırıları, Toplumsal Bellek, Hatırlatma, Hollywood, Islamophobia, September 11 Attacks, Collective Memory, Reminder, Hollywood
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Batı İslam ile tanıştığı ilk zamandan günümüze kadar onu her zaman öteki olarak tanımlamıştır. İslamofobi üzerinden kin, nefret, küçümseme ve düşmanlığı da beraberinde getirmiştir. Batı Ortaçağ'da karanlık dönemini yaşarken İslam medeniyeti önlenemez bir şekilde en parlak dönemini yaşamaktaydı. Bu yüzden Batı, İslam ve Müslümanlara karşı kendi varlığını tehdit eden bir düşman olarak algılamıştır. Tarih boyunca iki medeniyeti karşı karşıya getiren birçok olay yaşanmıştır.“Haçlı seferleri, Münih katliamı, İran rehine krizi, Berlin diskotek Bombalaması”gibi olaylar Batı'nın Doğu'ya olan olumsuz tutumunu pekiştirmesine neden olmuştur. Bu olaylarla birlikte Müslümanlar Uluslararası Terörizm kavramı ile birlikte anılmaya başlanmıştır. SSCB'nin dağılması ardından Batı için artık tehlike komünizm olmaktan çıkmış yerini İslam almıştır. Tüm bu gelişmelerin ardından 11 Eylül 2001 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nde Pentagon'a ve Dünya Ticaret Merkezi'ne yapılan uçak saldırıları dünyadaki güvenlik algısını değiştiren en büyük kırılma noktası olmuştur. 11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanlar ve İslam eskisinden daha fazla terörle anılmaya başlamıştır. Batı'nın Müslümanlara bakış açısı Hollywood üzerinden kurgulanmaktadır. Yapılan filmlerle Müslümanlar terörist, yobaz, güvenilmez ve kendi yaşam alanlarını tehdit eden kişiler olarak temsil edilmektedir. Çatışmayı körükleyen bu filmler islamofobik atıfları ve görselleri de içerisinde çokça barındırmaktadır. Hollywood sinemasının 11 Eylül öncesinde ve sonrasında yapmış olduğu islamofobik filmler izleyicinin toplumsal hafızasında olumsuz tutumları pekiştirmiştir. 11 Eylül saldırıları ardından konu ile ilişkili Hollywood yüzden fazla film çekmiştir. Konusu açısından ilgili veya ilgisi olmayan filmler aracılığıyla toplumların hafızasına 11 Eylül saldırıları sürekli olarak hatırlatılmaktadır. Bu çalışmada 11 Eylül saldırıları ardından islamofobinin sinema aracılığıyla mekân, zaman düzlemi kullanılarak toplum belleğinde nasıl hatırlatma yaptığı ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
West has always defined Islam as 'other' since its first meeting with Islam. The definition of 'other' has brought hatred, disdain and hostility through islamophobia. West, in the Medieval Period, was passing through dark ages while Islamic Civilization was inevitably experiencing its brightest period. Thus, West perceived Islam and Muslims as enemies that threaten its existence. Throughout history, there have been many incidents that have confronted two civilizations. Incidents such as the Crusades, the Munich massacre, the Iran hostage crisis and the 1986 West Berlin discotheque bombing have led to West reinforce its negative attitude towards East. Besides these, Muslims have begun to be remembered with the concept of International Terrorism. After the fall of the Berlin Wall and the dissolution of the USSR, on the other hand, the bipolar system died out and the world entered in a new era. After the collapse of the USSR, communism was no longer a threat to the West, but Islam was again. Following all these developments, the September 11, 2001 aircraft attacks on the Pentagon and the World Trade Center in the United States became the biggest breaking-point that shifted the concept of security in the world. After the 9/11 attacks, Muslims and Islam began to be recalled with more terror than the past. From the first day of cinema to the present day, West's views on Muslims have been constructed through Hollywood. Particularly after the 9/11 attacks in Hollywood, movies which are parallel to American domestic and foreign policy have been begun to shoot. On these movies Muslims have been represented as terrorists, bigots, unreliable and threatening to Americans' own life. Such movies inciting conflict contain many islamophobic references and visuals. Before and after 9/11, such islamophobic Hollywood-made movies have reinforced the negative attitudes which already exist in the social memory of the audience. Following the 9/11 attacks, Hollywood has shot more than hundred films associated with the subject. September 11 attacks have been constantly reminded to the memory of the public via relevant or irrelevant movies. The image of the collapsing the World Trade Center, symbol of capitalism, has been committed to memories many times in the cinema. In this study, it is argued that how islamophobia reminds to the memory of society by using space and time through the cinema after the September 11 attacks.