Bir üniversite hastanesinde gerçekleşen doğumların maliyet analizi
The cost analysis of deliveries at a university hospital
  1. Tez No: 604014
  2. Yazar: YEŞİM GİRGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH NİYAZİ AYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Normal spontan doğum, sezaryen doğum, maliyet analizi, normal spontaneous delivery and cesarean delivery cost analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Mevcut çalışmada üçüncü basamak bir hastanenin Kadın Hastalıklar ve Doğum kliniğinde herhangi bir nedenle ikinci müdahale gerekmeyen ve komplikasyon gelişmemiş doğumlara ait hizmetlerin maliyet analizi yapılarak gerçeğe yakın finansal rakamlarına ulaşılabileceğini ve finansal fonksiyonlarının oluşturulabileceği kar-zarar oranları ortaya koymak amaç edinilmiştir. Çalışma tanımlayıcı özellikte bir kayıt araştırmasıdır. Araştırma evreni, Z.B.E.Ü. Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 01.Ocak-30.Haziran 2011 tarihleri arasında gerçekleşen, herhangi bir nedenle ikinci müdahale gerekmeyen ve komplikasyon gelişmemiş 316 doğuma ait hastane kayıtlarından oluşmaktadır. Araştırmada, örnekleme yapılmadan evrenin tümüne ulaşılması planlanmıştır. Ulaşılabilirlik %100'dür(n=316). Veriler SPSS for Windows programı ile değerlendirilmiştir. Ortalama değerler“Aritmetik ortalama ± standart sapma”olarak gösterilmiştir. Analizlerde t testi, ANOVA varyans analizi ve ki-kare testi kullanılmıştır. Normal doğumlara ait toplam fatura bedeli 105.7 ± 58.8 olarak saptanırken, sezaryen ile doğumlara ait toplam fatura bedeli 264.2 ± 81.0 olarak saptanmıştır. Normal doğumlara ait ilaç gideri 48.5 ± 32.9 olarak saptanırken, sezaryen ile doğumlara ait ilaç gideri 179.5 ± 717.1 olarak saptanmıştır. Normal doğumlara ait toplam sarf gideri 29.8 ± 22.2 olarak saptanırken, sezaryen ile doğumlara ait toplam sarf gideri 97.5 ± 31.3 olarak saptanmıştır. Normal doğuma ait fatura edilebilir sarf gideri 20.4 ± 19.4 olarak saptanırken, sezaryen ile doğuma ait fatura edilebilir sarf gideri 81.9 ± 28.0 olarak saptanmıştır. Normal doğuma ait fatura edilemez sarf gideri 9.4 ± 7.2 olarak saptanırken, sezaryen ile doğumlara ait fatura edilemez sarf gideri 15.6 ± 10.0 olarak saptanmıştır. Normal doğumlara ait yatış süresi 1.9 ± 1.3 gün olarak saptanırken, sezaryen ile doğuma ait yatış süresi 3.1 ± 1.7 gün olarak saptanmıştır. Normal doğuma ait tetkik gideri 29.4 ± 21.2 olarak saptanırken, sezaryen ile doğuma ait tetkik gideri 40.4 ± 37.0 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak çalışmaya başlarken maliyet analizi yapılmadan belirlenen geri ödeme fiyatlarının kurumlara etkisi bilinmemektedir. Çalışmamızda elde ettiğimiz bulgular sonucunda normal spontan doğuma ve sezaryen ile doğuma ait maliyet analizinde kar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, it was aimed to determine the realistic financial figures and the profit-loss ratios in which the financial functions of a tertiary hospital in a gynecology and obstetrics clinic can be reached by performing cost analysis of the services which do not require second intervention for any reason and without complications. The study is a descriptive record research. The setting of the study is composed of 316 birth records which did not require any second medical intervention and developed no complication for any reason in Z.B.E.Ü. Health Implementation and Research Center Gynecology and Obstetrics Clinic between the dates of 01st January-30th June 2011. In the research, it has been planned to reach the whole setting without sampling. The availability was 100% (n = 316). Data were evaluated with SPSS for Windows. Mean values are shown as“arithmetic mean ± standard deviation”. For the analysis of the data, T-test, ANOVA analysis of variance and chi-square test were used. As for the results, while the total invoice value for normal delivery was 105.7 ± 58.8, the total invoice value for cesarean deliveries was 264.2 ± 81.0. The cost of drug delivery for normal deliveries was 48.5 ± 32.9 whereas the cost of drug delivery for cesarean ones was 179.5 ± 717.1. In addition, the total consumption expenditure for normal deliveries was 29.8 ± 22.2 as the one for cesarean deliveries was 97.5 ± 31.3. Moreover, while the billable consumable expenses for normal delivery were 20.4 ± 19.4, it is seen that 81.9 ± 28.0 was the result for cesarean delivery. Another result shows, on the one hand, the non-invoiced consumable expenses for normal deliveries were 9.4 ± 7.2; on the other hand, the ones for cesarean ones were found to be 15.6 ± 10.0. When the length of hospitalization is looked through, the rate for normal deliveries was 1.9 ± 1.3 days, while it was 3.1 ± 1.7 days for cesarean section Lastly, the cost of examination for normal deliveries was 29.4 ± 21.2 whereas 40.4 ± 37.0 rate was found for cesarean ones. In conclusion, the effect of the reimbursement prices on institutions which were determined without any cost analysis at the beginning of the study is not known. As a result of the findings we obtained in our study, a profit was obtained in the cost analysis belonging to normal spontaneous delivery and cesarean delivery.