İlk İslam fetihleri ve Moğol fütühatı üzerine karşılaştırmalı bir tarih denemesi
A comparative essay of history on early Islamic and Mongol conquests
- Tez No: 604035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Arap, Moğol, Savaş, Fetih, Din, Arab, Mongol, War, Conquest, Religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Araplar İslamiyet öncesinde Arap yarımadasının kuzey ve güneyinde siyasi teşekküller meydana getirmiş olsalar da onların seslerini dünya çapında duyurmalarına asıl vesile olan, 622 yılında gerçekleşen Hicret ile birlikte kurulan ilk İslam Devleti'dir. Hz. Peygamberin Mekke yıllarında henüz Kur'an savaşa müsaade vermediğinden, kişiler ve gruplar arasında türlü çatışmalar yaşansa da müşrikler ile Müslümanlar arasında karşılıklı bir savaş hali söz konusu olmamıştır. Hicret ile beraber ise artık Müslümanların kendi kararlarını uygulayabildikleri bir toprakları olmuştur. İlk İslam Devleti'nin kurucusu olan son peygamber ölmeden önce, yarımadanın önemli bir kısmında İslam'ın yayıldığına şahitlik etmiştir. Kısa süre sonra ise Sasanilere son verilmiş, Bizans'ın önemli memleketleri ellerinden alınmıştır. Benzer bir siyasi ve askeri başarıyı Araplardan altı yüz sene kadar sonra, Araplara çok uzak bir sahada devletlerini kuran Moğollar da göstermiştir. Onların maceraları ilk Müslümanların deneyim ettiği şartlardan oldukça farklılık arz etmiştir. Bu bakımdan Orta Çağ'ın sonları gelirken yaşanan Moğol deneyimi, öncesinde Orta Asya'da kurulan diğer devletlerde olduğu gibi, dini motivasyon olmadan da askeri başarının sağlanabileceğinin belki de en etkili örneğini bizlere sunmuştur. Hz. Muhammed'in Moğollardaki karşılığı ise Cengiz Han'dan başkası değildir. Bu çalışmada, Orta Çağ'da tecrübe edinilen söz konusu iki genişleme hareketi mümkün olduğu kadar karşılaştırmalı bir metot ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Although the Arabs established political institutions in the north and south of the Arabian Peninsula before Islam, what made their voices heard worldwide was the first Islamic State that was established in conjunction with the Hijrah in 622. There was no mutual war between polytheists and Muslims, although there were numerous conflicts between individuals and groups, as the Quran did not allow engaging in war when the Prophet Muhammad was in Mecca. After the Hijrah, Muslims then had a land where they could practice their own decisions. Before his death, the last prophet, the founder of the first Islamic State, witnessed the spread of Islam in a significant part of the peninsula. Soon after that, the Sassanids were ended, and the important motherlands of Byzantium were taken from the Byzantines. A similar political and military achievement was also demonstrated by the Mongols, who established their state in a remote area far from the Arabs, about six hundred years after the Arabs. Their adventures were considerably different from the conditions experienced by the early Muslims. In this regard, the Mongol experience by the late Middle Ages has demonstrated us perhaps the most effective example of a military achievement without religious motivation, as in other states established previously in Central Asia. Who the equivalent of the Prophet Muhammad is in the Mongols is none other than Genghis Khan. In this study, the two movements of expansion experienced in the Middle Ages were discussed by using a comparative method as much as possible.