Peydabûna nırxên cıvakî û vekolîna wan dı hın romanên Kurmancî yên folklorîk de
Bazı Kurmanci folklorik romanlarda yer alan toplumsal değerler ve bu değerlerin işlenişi
- Tez No: 604055
- Danışmanlar: DOÇ. MEHMET ZAHİR ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Değer, toplum, folklor, roman, Kürtler, kültür, Values, society, folklor, novels, Kurds, culture
- Yıl: 2019
- Dil: Kürtçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Değerler toplumsal hayatın ve kültürün temel taşlarıdır. Bireylerin yaşadıkları topluma uyum sağlamaları ve değerlerin korunup gelecek nesillere aktarılması önem arz etmektedir. Her milletin kendine özgü değerleri mevcut olduğu gibi evrensel ortak değerler de mevcuttur. Son yıllarda değerler ve değerler eğitimi ile ilgili çalışmalar oldukça önem kazanmakta ve bunun sonucunda değerli çalışmalar ortaya konulmaktadır. Bu çalışma Kürtçe alanında değerleri ilk kez ele alıp incelediğinden önemlidir. Değerler konusunun seçilmesindeki amaç, bu alanın eksikliğini hissedip bundan sonra yapılacak olan çalışmalara öncülük etmektir. Her dilde olduğu gibi Kürtçede de değerler konusunun işlenmesi gerektiği, bizi bu çalışmaya yönlendirmiştir. Bu çalışmada folklorik Kürtçe romanlarda yer alan toplumsal değerler tespit edilip bu değerlerin analizi yapılmıştır. Bazı Folklorik Kürtçe Romanlarda Yer Alan Toplumsal Değerler ve Bu Değerlerin İşlenişi adlı çalışmamız başlıca iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm değerlerle ilgili teorik bilgilere ayrılmıştır. Bu bölümde değer kavramının tanımı, değerlerin sınıflandırılması, özellikleri ve işlevleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Aynı zamanda folklor - roman ve folkor - değer ilişkisi üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm sosyal değerler için ayrılmıştır. Bu bölümde öncelikle sosyal değerlerin tanımı verilmiştir son olarak folklorik Kürtçe romanlarda yer alan sosyal değerler tespit edilip bunların analizi yapılmıştır. Araştırma süresince değerler ve değerler eğitimi ile ilgili kaynak kitaplardan bulgular toplanıldı. Toplam on beş folklorik Kürtçe romanın, on bir tanesi elde edildi. Bu romanlar tek tek okunarak bulunan değerler kaleme alındı. Çalışma sonunda, çalışma sonucunda elde edilen genel sonuçlar değerlendirme ile birlikte verilmiştir. Aynı zamanda romanlardan tespit edilen sosyal değerler tablo haline getirilerek tezin Ek kısmında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Values are the cornerstones of social life and culture. It is important for individuals to adapt to the society they live in and to protect and transfer the values to future generations. Each nation has its own unique values as well as universal common values. In recent years, studies on values and values education are gaining importance and as a result valuable studies are put forward. This study is important as it first examines and examines values in the Kurdish field. The purpose of choosing the subject of values is to feel the lack of this field and to lead the future studies. As in every language, the issue of values should be dealt with in Kurdish, and this led us to this study. In this study, social values in folkloric Kurdish novels were determined and analyzed. Social values and their processing in some Folkloric Kurdish novels consist of two main sections. The first part is devoted to theoretical knowledge about values. In this section, definition of value concept, classification of values, properties and functions are given. At the same time, the relationship between folklore - novel and folk - values is emphasized. The second section is devoted to social values. In this section, firstly the definition of social values is given. Finally, social values in folkloric Kurdish novels were determined and analyzed. During the research, findings were collected from reference books about values and values education. Eleven of the fifteen folkloric Kurdish novels were obtained. These novels were read one by one closely to find values. At the end of the study, the general results obtained from the study were given together with the evaluation. At the same time, the social values determined from the novels are tabulated and presented in the appendix of the thesis.