Şehirleşme ve mekânsal gelişim: Serdivan örneği
Urbanization and spatial development: Serdivan example
  1. Tez No: 604060
  2. Yazar: YAVUZ RIDVAN TALU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BAYARTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Kamu Yönetimi, Geography, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekân, Serdivan, Bilim-Kültür Şehri, Sakarya, İstanbul, Doğu Marmara, Deprem, Sosyal Coğrafya, Space, Serdivan, Science and Culture City, Sakarya, Istanbul, East Marmara, Earthquake, Social Geography
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Serdivan, Marmara Bölgesi'nde, Kocaeli Platosunun doğu kısmındaki tepelerde ve Adapazarı Ovasının batı uzantısı bir ovada yeni bir şehir olarak doğmuştur. Sakarya'da merkez ilçelerden Adapazarı'nın komşusu ve belediyesi olan Serdivan, 2008'de ilçe statüsüne geçmiştir. Nüfusu, 2007'de yaklaşık 50 bin iken 2018'de 140 bine yaklaşmıştır. 1992'de üniversitenin kurulması ve 1999 depremi sonrasında tepelerdeki zemin sağlamlığı dolayısıyla yerleşilmesi, nüfusunun artmasında etkili olmuştur. Kuzey Anadolu Fay Zonunda yer alan şehrin merkezi; tepelerin doğu kısımlarında ve ova üzerinde güney-kuzey yönlü caddelerin çevresinde yoğunluk göstermiş, şehrin batıya doğru imar ihtiyacı belirmiştir. Doğu Marmara'da yer alan Serdivan; artan eğitim faaliyetleri ve iktisadî gelişmelerle Sakarya içinden ve dışından birçok şehirle etkileşimdedir. Özellikle İstanbul'un doğuya doğru gelişiminden etkilenmesi muhtemel bir şehirdir. Doğal kaynakları, tarihi, kültürü ve üniversiteleriyle kendisine has gelişim imkânı bulunan Serdivan'ın, bilim-kültür kimliğiyle temayüz edecek küresel bir şehir olmasını ve bu kimliğinin, sanayi ile ticaretin olumsuz etkilerine karşı bir savunmacı olarak dünyada örnek teşkil etmesini umuyoruz. Mekân; ilgili literatür tahlili, gözlem, saha görüşmeleri ve fotoğraf gibi nitel veri toplama yöntemleriyle sosyal coğrafya kapsamında çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Serdivan was born as a new city on the hills in the eastern part of the Kocaeli Plateau and in the western extension of the Adapazarı Plain. Serdivan, the neighbor and municipality of Adapazarı, one of the central districts in Sakarya, has become a county in 2008. While its population was approximately 50 thousand in 2007, it reached 140 thousand in 2018. The establishment of a university in 1992 and the settlement of the ground due to the soundness of the hills after the 1999 earthquake have been effective in increasing the population. The center of the city, located in the North Anatolian Fault Zone, has concentrated on the south-north around streets in the eastern part of the hills and on the plain, the need for zoning to the west of the city has emerged. Located in Eastern Marmara, Serdivan interacts with many cities in and out of Sakarya with increasing educational activities and economic developments. It is a city which is likely to be affected by the development of Istanbul to the east. We hope that Serdivan, with its natural resources, history, culture and universities, has its own development, and will be a global city with its science-culture identity, and this identity will serve as an example for the world as a defender against the negative effects of industry and trade. The area has been studied in the scope of social geography with qualitative data collection methods such as the related literature analysis, observation, field interviews and photography.