Akıllı kent yaklaşımı ve uygulamalarının, dünyada ve Türkiye'de bulunan örneklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of smart city approaches and applications, examples in the world and in Turkey
- Tez No: 841610
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK FATİH KÜÇÜKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kent, Akıllı kent, Akıllı kent uygulamaları, City, Smart city, Smart city applications
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kentsel Yenileme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Artan şehirleşme oranıyla birlikte sosyal, ekonomik, mekânsal, çevresel ve politik problemler ortaya çıkmış ve şehirlerin daha sürdürülebilir hale getirilmesi için çeşitli tedbirlerin alınması zorunlu hale gelmiştir. Bu problemlere çözümler üretmek, vatandaşların yaşam standartlarını iyileştirmek, toplumun yaratıcılığını artırmak, sürekli öğrenme ve gelişim fırsatları yaratmak, olayları etkili ve verimli yönetmek, bilgi temelli iletişime teşvik etmek ve bağlantıları akıllı hale getirmek amacıyla, akıllı kent kavramı ortaya çıkmıştır. Akıllı kent kavramı giderek yaygınlaşmakta ve dünya çapında birçok şehir, kurum ve kuruluş bu konuya ilgi göstermektedir. Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre akıllı kentleşmede başı çeken şehirler enerji, zaman ve malzeme tasarrufu sağlamış ve bu şehirler orada yaşayan insanlara daha iyi bir yaşam standardı sunarak refah seviyesini artırmıştır. Geleceğe yönelik ihtiyaçlar ve kavramın gelişme hızı da göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki on yılların çalışmalarına ve kentleşme politikalarına yön vereceği açıkça görülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, ülkemizde İstanbul, Ankara, İzmir Bursa, Antalya ve Konya, yurtdışında Londra, New York, Barselona ve Singapur'u inceleyip akıllı kent yaklaşımı bağlamında izlenen uygulamaların değerlendirmesini yaparak, Türkiye'de ki akıllı kent yaklaşımının eksikliklerinin tespit edilmesi ve mevcut durumunun geliştirmesine yönelik önerilerde bulunulması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the increasing rate of urbanization, social, economic, spatial, environmental and political problems have emerged and it has become necessary to take various measures to make cities more sustainable. The smart city concept has emerged in order to find solutions to these problems, improve the living standards of citizens, increase the creativity of society, create opportunities for continuous learning and development, manage events effectively and efficiently, encourage knowledge-based communication and make connections smart. The smart city concept is becoming increasingly widespread and many cities, institutions and organizations around the world are showing interest in this issue. According to the results of research, cities that are at the forefront of smart urbanization have saved energy, time and materials, and these cities have increased the welfare level by offering a better standard of living to the people living there. Considering the needs for the future and the speed of development of the concept, it is clear that it will shape the studies and urbanization policies of the coming decades. In this context, the aim of the study is to examine Istanbul, Ankara, Izmir Bursa, Antalya and Konya in Turkey, London, New York, Barcelona and Singapore abroad and to evaluate the applications followed in the context of smart city approach, to identify the shortcomings of the smart city approach in Turkey and to make suggestions for improving the current situation.