Cumhuriyet dönemi kadın imajı inşası (1928-1938)
The image of the women the republic is trying to build (1928-1938)
- Tez No: 604062
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DERVİŞ KILINÇKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Sociology, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: kadın, imaj, modernleşme, nüfus, siyasal haklar, woman, image, modernization, census, political rights
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Kadın, aile ve toplum arasındaki en önemli bağdır. Toplumsal sistemin işleyişine katkısı büyüktür. Mustafa Kemal Atatürk, Türk toplumunu muasır medeniyetler seviyesine ulaştıracak gücün, toplumsal değişme doğrultusunda yetiştirilmiş gençlerden oluşacağını düşünmüştür. Cumhuriyet kadınını, hem aile içerisinde hem de toplumun her alanında erkeklerle eşit haklara sahip kadın olarak belirlemiştir. Bu doğrultuda Cumhuriyet'in ilk yıllarında ülkenin geri kalmışlığı ile kadınların erkeklerden çok farklı ikincil konumda tanımlanmış olması arasında bir bağlantı kurmuş ve kadının hem toplumsal hem de siyasal alandaki konumunu yeniden biçimlendirmeye ve toplumdaki görevlerini yeniden tanımlamaya yönelik çalışmalar başlatmıştır. Bu bilgiler ışığında yazılmış olan yüksek lisans tezi üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde,“1927-1935 Nüfus Sayımlarına Göre Toplumsal Doku”başlığı altında kadın nüfusu ve kadının eğitim durumu hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde,“Milli Mücadele Döneminde Kadın”başlığı altında, savaş yıllarında kadının cephede ve cephe gerisinde üstlendiği görevler üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde ise“Cumhuriyet'in İnşa Etmeye Çalıştığı Kadın İmajı”başlığı altında, yasalar önünde kadın erkek eşitliğini sağlayan Türk Medeni Kanunu, siyasal alanda kadının önünü açan belediye, muhtarlık ve milletvekili seçme - seçilme hakları üzerinde durulmuştur. Bunların yanı sıra, kadının sosyal yaşamında önemli bir payı olan moda ve güzellik konularına ilişkin bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Woman is the most important bond between family and society. Her contribution to operating of social system is great. Mustafa Kemal Ataturk thought that the power to bring Turkish society to the level of contemporary civilizations would consist of young people who were trained in line with social change. He identified republican woman as women with equal rights to men, both within the family and in every aspect of society. Accordingly, he established a connection with the backwardness of the country and the fact that women were defined in a very different secondary position than men in the early years of the Republic. He started studies to reform the position of women in both the social and political spheres and to redefined their duties. This thesis wrote in the light of this information consist of three main sections. In chapter one, under the title of Social Fabric According to Censuses of 1927-1935 was emphasized female population and women's literacy rate and were compared with the male population of living in the Republic of Turkey. In chapter two, the tasks undertaken by the women during the war in front of and behind emphasized under the title of Women During the National Struggle. In chapter three, The Turkish Civil Code, which provides equality between women and men before the laws and municipality, mukhtar and parliamentary elections that paves the way for women in the political field will be emphasized under the title of The Image of the Women the Republic Is Trying to Build. In addition, fashion and beauty issues which have an important share in women's social life were informed.