Çocuklarda helicobacter pylori enfeksiyonu ile vücut kitle indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between helicobacterpylori infection and body mass index in children
- Tez No: 604221
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHAT ÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, çocuk, obezite, vücut kitle indeksi, Helicobacter pylori, children, obesity, body mass index
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
AMAÇ: Helicobacter pylori enfeksiyonu insanlarda en sık rastlanılan bakteriyel enfeksiyonlardan biridir. Dünya popülasyonunun yaklaşık %50'sinin enfekte olduğu düşünülmektedir. Çoğunlukla çocukluk yaş grubunda edinildiği bilinen bu etken, çocukluklarda sıklıkla asemptomatik seyretmesine rağmen, gastrit, peptik ülser dışında erişkin yaşa kadar tedavi edilmediğinde gastrik kansere sebep olabilir. Bunların dışında mikroorganizmanın net açıklanamayan mekanizmalarla gastrointestinal sistem dışı önemli hastalıklarla da ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı; vücut kitle indeksi ve Helicobacter pylori enfeksiyonu arasındaki ilişkiyi ve Helicobacter pylori enfeksiyonunun hemogram, biyokimyasal parametreler ve üst gastrointestinal sistem endoskopik ve hepatobiliyer sistem ultrasonografik bulguları üzerine etkilerini değerlendirmektir. YÖNTEM: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Çocuk Gastroenteroloji bölümünde 2014-2019 yılları arasında takip edilen ve çeşitli şikayetler sebebiyle üst gastrointestinal sistem endoskopik incelemeleri yapılmış 2-18 yaş arasındaki hastaların dosyaları taranarak, endoskopi esnasındaki boy, kilo, hemoglobin, trombosit, serum vitamin B12, demir, ferritin, D vitamini düzeyleri, endoskopi ve patoloji raporları ve ultrasonografi bulguları kayıt edilmiştir. Hastaların büyüme ölçümlerinin değerlendirilmesinde Centers for Disease Control (CDC) vücut kitle indeksi persantil eğrileri kullanılmıştır. Hastaların vücut kitle indeksi persantil değerleri ile Helicobacter pylori kolonizasyonu arasındaki ilişki ve Helicobacter pylori'nin endoskopik ve patolojik bulgular, serum hemoglobin, trombosit, ferritin, demir, D ve B12 vitamin düzeyleri ve ultrasonografi bulguları üzerine etkileri araştırılmıştır. Bunun yanında vücut kitle indeksi ile endoskopik ve patolojik bulgular, serum hemoglobin, trombosit, ferritin, demir, D ve B12 vitamin düzeyleri ve hepatobiliyer ultrasonografi bulguları arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. SONUÇ: Çalışmamıza 232 kız ve 134 erkek olmak üzere 366 hasta dahil edilmiştir. Obez hastaların %43'ünde, zayıf hastaların ise %17'sinde Helicobacter pylori pozitiftir. Helicobacter pylori kolonizasyonu saptanan 147 hastanın %4'ü zayıf, %14'ü obezdir. Buna göre obez hasta grubunda zayıf hastalara oranla Helicobacter pylori enfeksiyonunun daha yüksek oranda görüldüğü düşünülebilir. Helicobacter pylori kolonizasyonu olan hastaların ortalama serum B12 ve D vitamini düzeylerinin, Helicobacter pylori saptanmayan gruba göre daha düşük olduğu görülmüştür. Vücut kitle indeksi ve Helicobacter pylori enfeksiyonu arasındaki ilişki halen çelişkilidir. Pediatrik hastalarda bu konuda az sayıda çalışma mevcuttur ve geniş çaplı prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Helicobacter pylori infection is one of the most common bacterial infections in humans. Approximately 50% of the world population is thought to be infected. Helicobacter pylori known to be acquired mostly in childhood is often asymptomatic in children, it can cause gastritis, gör and peptic ulcer and also it can precipitate gastric cancer when not treated until adulthood. In addition, it is thought that microorganism may be related to important diseases other than gastrointestinal system by unclear mechanisms. The main objective of our study; is evaluating the relationship between obesity which has become an important public health problem with its increasing frequency and Helicobacter pylori infection, and the effects of Helicobacter pylori infection on total blood count, biochemical parameters and upper gastrointestinal system endoscopic and hepatobiliary ultrasonographic findings. METHODS: The medical records of patients aged 2-18 years who underwent upper gastrointestinal system endoscopic examinations performed by Istanbul Medeniyet University Pediatric Gastroenterology Department between January 2014 and July 2019 were retrospectively examined and height, weight, hemoglobin, platelets, serum B12, iron, ferritin, vitamin D levels, endoscopy and pathology reports and hepatobiliary ultrasonography findings were recorded. Body Mass Index Percentiles identified by Centers for Disease Control (CDC) were used to evaluate the growth measurements of the patients. CONCLUSION: A total of 366 patients, 232 girls and 134 boys, were included in the study. 43% of obese patients and 17% of underweight patients were Helicobacter pylori positive. 4% of the Helicobacter pylori positive patients were underwieght and 14% were obese. Helicobacter pylori infection was found to be more frequent in obese patients in comparison with underweight patients. The relationship between body mass index and Helicobacter pylori infection is controversial. Further comprenensive prospective studies with large group of children are needed to explain mechanism.