Türkiye'de lojistik köyler incelemesi: Mersin Yenice lojistik köyü örneği
A study on fright villages in Turkey: Example of Mersin Yenice freight village
  1. Tez No: 604279
  2. Yazar: SEVGİ HAN ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik köyleri, tedarik zinciri, intermodal taşımacılık, SWOT, Logistic villages, supply chain, intermodal transportation, SWOT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Lojistik köyleri küreselleşme sonucu artan ticaret hacmi ve üretim bölgelerinin çeşitlenmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir ihtiyaçtır. Ağır vasıta yük taşıtları kullanılarak uluslararası mal ve servis transferinin artması, fosil yakıt tüketimine paralel yükselen hava kirliliği ve trafik gibi sorunlar insanların yaşam standartlarının düşmesine sebebiyet vermiştir. Diğer taraftan, işsizliğin düşürülmesi ve finansal aktivitenin en üst seviyeye çekilebilmesi için olumlu bir etkiye sahiptir. Ortaya çıkan bu ikilemin en uygun çözüm yolu ile ortadan kaldırılması için ağır taşıtların şehir içi trafiğine hiç sokulmadan, çevre yollarından götürülmesi planlanmıştır. Buna bağlı olarak intermodal taşımacılık kavramı oluşmuş ve lojistik köylerin kurulması sağlanmıştır. Bu çalışmada Türkiye'de ve Dünya'da hâlihazırda açılmış olan lojistik köylerin özellikleri ve uygulanan stratejiler incelenmiştir. Lojistik köylerde bulunması gereken tüm organizasyonel birimlerin performansı, lojistik köylerdeki terminal büyüklükleri, depolama alanları ve ihtiyaçları, teknolojik cihazlar, demiryolu bağlantıları, konteyner elleçleme âdeti vb. girdilerin mevcut lojistik köylerdeki uygulamaları araştırılmıştır. Mersin, Yenice bölgesinde kurulması planlanan lojistik köyünün ihtiyaç analizinin yapılabilmesi için bölgedeki lojistik hizmeti alan ve veren firmalar ile görüşülmüştür. Elde edilen verilerden hangi hizmetlerin öncelikli olduğu belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Akabinde Mersin bölgesi için SWOT analizi ile değerlendirme yapılmıştır. Böylece Mersin'de kurulacak lojistik köyün üstün ve zayıf yönleri belirlenmiş ve buradan hareketle geleceğe yönelik fırsatlar ve tehditler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Freight villages are a need that arises due to increasing trade volume and diversification of production regions as a result of globalization. Increased international goods and services transfer by using heavy goods vehicles, air pollution rising in parallel with fossil fuel consumption and traffic caused the decredation of people's life standards. On the other hand, it has a positive effect on reducing unemployment and maximizing financial activity. In order to eliminate this dilemma with the most appropriate solution, it is planned that heavy vehicles will be taken from the peripheral roads without ever being inserted into urban traffic. Accordingly, the concept of intermodal transportation has been formed and freight villages have been established. In this study characteristics of freight villages which already opened in Turkey and in the world and implemented strategies have been investigated. Performance of all organizational units in logistics villages such as terminal size in logistics villages, storage areas and needs, technological devices, railway connections, container handling customs and so on. Also applications of inputs in existing freight villages were investigated. In order to determine logistics villages functions, interviews with companies are conducted. Thus, main requirements are clarified with logistics related firms. Then a SWOT analysis was performed for a freight village in Mersin. In the assessment made by SWOT analysis, the advantages and weaknesses of the logistic village were determined and thus, the opportunities and threats for the future were revealed.