Yenidoğan yoğun bakımda bebeği yatan annelerin emzirme tutumu ve emzirme başarılarının belirlenmesi
Determining the breastfeeding attitudes and breastfeeding success of mothers whose babies are in newborn care unit
  1. Tez No: 604311
  2. Yazar: KÜBRA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÖZYAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, yenidoğan yoğun bakım ünitesi, emzirme tutumu, emzirme başarısı, Newborn, neonatal intensive care unit, breastfeeding attitude, breastfeeding success
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki anne-bebek uyum odasında takip edilen annelerin emzirme tutum ve emzirme başarılarını etkileyen faktörleri saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın evrenini Aralık 2016- Ağustos 2017 Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi“Çocuk Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde”bebeği yatan anneler oluşturdu. Araştırmanın örnekleminde ise örneklem seçim kriterlerine uyan toplam 75 anne yer aldı. Araştırmanın verileri, Tanıtıcı Bilgi Formu, Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği ve LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı kullanılarak toplandı. Araştırmanın istatistiksel analizleri için Shapiro-Wilk, Kruskal Wallis, Mann-Whitney U, t-testi ve Bonferroni testleri kullanıldı. Araştırma kapsamındaki annelerin yaş ortalaması 30,65±5,70 yıl olduğu, %36'sının lise mezunu olduğu, %81,4'ünün ev hanımı olduğu, %80'nin gelirinin giderine eşit, %52'sinin ilde oturduğu, %93,3'ünün ise çekirdek aile tipinde olduğu bulundu. Emzirme Tutumunu Değerlendirme Ölçeği puanı ile şimdiki gebelikteki sağlık kontrolü sayısı, yaş, eğitim durumu, meslek, gelir durumu, emzirme sürecinde eşe en çok hangi konularda ihtiyaç duyulacağı konuları arasında anlamlı fark bulunmuştur. LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı puanı bebeğin doğum haftası, bebeğinizin doğum kilosu, yaşayan çocuk sayısı, bugüne kadarki gebelik sayısı, meslek, bebeğin hastanede yatma sebebi, emzirme sürecinde eşe en çok hangi konularda ihtiyaç duyulacağı, hastaneden taburcu olduktan sonra emzirme konusunda destek alacağı kişiler, kendi emzirme başarısının değerlendirilmesi arasında anlamlı fark bulunmuştur. Bu araştırma annelerin sosyo-demografik, obstetrik ve emzirmeyle ilgili özelliklerinin emzirme tutum ve başarılarını nasıl etkilediğini ortaya koymuştur. Annenin emzirmeye daha fazla cesaretlendirilmesi ve desteklenmesi ile emzirme oranları yükseltilebilir.
Özet (Çeviri)
The research was conducted as a descriptive study with the aim of establishing the factors affecting attitudes and success concerning breastfeeding of mothers in the mother-baby adaptation room in the neonatal intensive care unit. The population of the study consisted of the mothers of babies admitted to the child and neonatal intensive care unit of the hospital of the Health Research and Training Center of Bursa Uludağ University between December 2016 and August 2017. The research sample was made up of the 75 mothers who fitted the sample selection criteria. Research data was collected using a Description Information Form, a Breastfeeding Attitudes Assessment Scale and the LATCH Breastfeeding Diagnosis Measurement Instrument. The Shapiro-Wilk, Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests, t-test and the Bonferroni test were used in statistical analysis in the study. The mean age of the mothers included in the study was found to be 30.65±5.70 years; 36% were high school graduates; 81.4% were housewives; 80% had an income equal to expenditure; 52% lived in the province, and 93.3% had a nuclear-type family. Significant differences were found between their scores on the Breastfeeding Attitude Assessment Scale and their number of health checks in their current pregnancy, their age, their education level, their profession, their income, and what they would need most from their husband during breastfeeding. Significant differences were found between the LATCH Breastfeeding Diagnosis Measurement Instrument scores and the baby's birth week, the baby's birth weight, the number of surviving children, the number of pregnancies up to the present, profession, the reason why the baby was in hospital, what they would need most from their husband during breastfeeding, the people from whom they would receive support in breastfeeding after discharge from hospital, and their own assessment of their success at breastfeeding. This research showed how the mothers' socio-demographic and obstetric characteristics and their characteristics in relation to breastfeeding affected their attitudes and success regarding breastfeeding. Breastfeeding rates may be increased by encouraging mothers more to breastfeed and by supporting them.