Nonsteroid antiinflamatuar olarak kullanılan 'dexketoprofen trometamol'ün erken dönem tavuk embriyoları üzerindeki embriyotoksik ve teratojenik etkileri
Embriotoxic and teratogenic effects of dexketoprofen trometamol used as nonsteroid anti-inflammatory on early chicken embryos
- Tez No: 604394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH TOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, dexketoprofen trometamol, tavuk embriyosu, teratojenite, embriyotoksisite, Pregnancy, dexketoprofen trometamol, chicken embryo, teratogenicity, embryotoxicity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: İnsanlar gün geçtikçe farklı kimyasal maddelere maruz kalmakta ve bunların sayısı her geçen gün artarak devam etmektedir. Gebelikte zaman zaman anne adayının kullanmak zorunda kaldığı ilaçlar söz konusu olabilmektedir. Ağrı kesiciler bu ilaçlardan bazılarıdır ve pek çok ağrı kesici özellikte preparatın gebeliğin erken döneminde kullanılmasına bağlı olarak fetüste çeşitli problemler yapabildiği bilinmektedir. Bu çalışmada da ağrı kesici olarak sıklıkla kullanılan ve her çeşit hasta profili tarafından kolaylıkla elde edilip kullanılma ihtimali deksketoprofen trometamol (DKT)' ün olası bir gebelik durumunda erken dönemde teratojen etkilere yol açıp açmayacağına ilişkin daha fazla bilgi sahibi olmak amacıyla inceleme ihtiyacı hissettik. Bu hususta bu preparatın üretici firma veritabanlarında infertilite sorunu olanların kullanımının sakıncalı olduğu ile ilgili veriler olması nedeniyle teratojen etkileri olduğunu düşünüp araştırmayı düşündük. Bunu da gebe bir insanda denemenin zorlukları ve etik problemleri nedeniyle çalışmanın tavuk embriyoları üzerinde yapılmasına karar verdik. Yöntem: Çalışmada 96 adet (60 ± 5 gr) spesifik, patojen içermeyen Broiler cinsi döllenmiş tavuk yumurtası kullanıldı. Çalışma kendi içerisinde 2 ayrı çalışma olarak kurgulandı. İlk aşamada, etken maddenin infertiliteye etkisinin araştırılması planlandı. Bu amaçla, deney gününe kadar ortalama +18oC' de bekletilmiş olan patojen olmayan 36 tavuk yumurtası iki eşit gruba ayrıldı. Kontrol grubuna (n= 18) ise aynı hacimde %0.9'luk steril serum fizyolojik çözeltisi yine aynı yöntemle uygulandı. Denek grubuna ise (n= 18), 1.43 mg/kg (100 mg/70kg) dozunda dexketoprofen 100 µL hacminde uygulandı (0.086 mg/yumurta) . Çalışmanın 2. Aşamasında ise DKT' nin erken dönem tavuk embriyoları üzerindeki teratojenik etkileri araştırıldı. Uygun inkübasyon koşulları sağlandıktan sonra, önceden belirlenen dozlarda inkübasyon gününde 3 farklı dozda Dexketoprofen Trometamol uygulaması yapıldı ve insanda 1.trimester'e denk gelen zamanda, yani inkübasyonun 7.günü sonunda embriyolar hem morfometrik hem de histopatolojik parametreler açısından incelendi. Açılan yumurtalar gelişim aşamaları açısından Hamburger-Hamilton Tavuk Embriyo Sınıflandırma Sistemi esas alınarak değerlendirildi. Ayrıca tüm embriyolar embriyo canlılığı, nöral tüpün kapalı olması, açık olması, anensefali, ensefalosel, gastroşizis, extremite anomalileri, maksillofasiyal anomaliler ve embriyolojik gelişimin yetersiz olması gibi teratojenite parametreleri göz önünde tutularak değerlendirildi. Sonuçlar istatiksel olarak SPSS V22.0 programı ile analiz edildi. Bulgular: İlaç verilen grupta verilmeyen gruplara göre embriyotoksisite ve teratojenite açısından anlamlı fark vardı. DKT verilen gruplarda embriyotoksisitenin arttığı görüldü. Ayrıca supraterapötik dozda 2 adet (anensefali ve gastroşizis) morfolik anomali tespit edildi. Sonuç: Çalışmamızda grupların istatistiksel analizinde dexketoprofen trometamol (DKT)' ün artan dozlarda embriyotoksik ve teratojenik etkisinin olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: People are exposed to different chemicals day by day and their number is increasing day by day. The expectant mother may have to take medication from time to time during pregnancy. Painkillers are some of these drugs and it is known that many painkillers can cause various problems in fetus due to the use of the preparations in early pregnancy. We also conducted this study in order to have more information about whether dexketoprofen trometamol (DCT), which is frequently used as a painkiller and is easily obtained and used by all kinds of patient profiles, will cause teratogenic effects in the early period of a possible pregnancy.In this regard, we thought to investigate teratogenic effects of this preparation since there are data in the manufacturer's databases that the use of infertility problems is objectionable. We decided that the study should be performed on chicken embryos because of the difficulties and ethical problems of trying this in a pregnant person. Materials and Method: In this study, 96 (60 ± 5 gr) specific, pathogen-free Broiler type fertilized chicken eggs were used. The study was designed as two separate studies. In the first stage, it was planned to investigate the effect of the active substance on infertility. For this purpose, 36 non-pathogenic chicken eggs which were kept at + 18oC until the experiment day were divided into two equal groups. The same volume of sterile saline solution of 0.9% was applied to the control group (n = 18). In the subject group (n = 18), dexketoprofen was administered in a volume of 100 µL (0.086 mg / egg) at a dose of 1.43 mg / kg (100 mg / 70 kg).In the second stage of the study, teratogenic effects of DCT on early chicken embryos were investigated. After appropriate incubation conditions, 3 different doses of Dexketoprofen Trometamol were applied on the predetermined day of incubation and embryos were examined for both morphometric and histopathological parameters at the time corresponding to the 1st trimester, ie at the end of the 7th day of incubation.Hatched eggs were evaluated according to Hamburger-Hamilton Chicken Embryo Classification System. In addition, all embryos were evaluated by considering teratogenicity parameters such as embryo viability, neural tube closed, open, anencephaly, encephalocele, gastrochisisis, extremity anomalies, maxillofacial anomalies and inadequate embryological development. The results were analyzed statistically with SPSS V22.0 program. Results: There was a significant difference in embryotoxicity and teratogenicity in the drug-treated group compared to the non-treated groups. Embryotoxicity was increased in DKT groups. In addition, two morphological anomalies (anencephaly and gastro-schizis) were detected in the supratherapy dose. Conclusion: In our study, it was determined that dexketoprofen trometamol (DKT) had embryotoxic and teratogenic effects in increasing doses.