3194 sayılı İmar Kanununun 18. maddesinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Article 18 of the law no 3194 re-construction applications, encountered problems and suggested solutions
  1. Tez No: 606296
  2. Yazar: MEHMET FATİH KARAAĞAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN BEŞDOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: 18.madde uygulamaları, İmar uygulamaları, 18.madde uygulamalarında karşılaşılan sorunlar, Arazi ve arsa düzenlemeleri, parselasyon planlarında karşılaşılan sorunlar, Application Of Article 18, construction applications, encountered problems on applications of article 18, arrangements on lands and domains
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 3194 SAYILI İMAR KANUNUNUN 18. MADDESİNİNUYGULANMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Mehmet Fatih KARAAĞAÇ Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Erkan BEŞDOK Ağustos 2019, … sayfa Yaşam alanlarımıza ait üretilen İmar Planlarının genel hedefi kamu yararıdır. İmar planları ile düzenlemeye sokulan alanlarda arazilerin kamu yararına en faydalı kullanımları tespit edilir. Bu sayede imar planlarıyla kanun ve mevzuatlarla korunan kullanımların en uygun şekilde tasarruf edilmesi sağlanacaktır. Ülkemizin tümünün planlı yaşam alanlarına sahip olabilmesi için son günlerde İmar Uygulamalarında yasal düzenlemeler yapılmaktadır. İmar planlarına tabi tutulan arazilerden imar planlarının kesinleşerek tescillerin yapılması yol park vb… kamu alanları oluştuğundan taşınmazların maliklerinin yanında her kesim tarafından kulllanılması söz konusu kamu kullanımına açık alanlar tesis edilmiş olmaktadır. Bu nedenleimar planlarının sonucunda oluşacak olumlu veya olumsuz her durum sadece imar uygulamalarına konu edilen taşınmaz maliklerini değil toplumun her kesimini hukuki yönden ilgilendirmektedir. Dolayısıyla kamunun tümü yapılacak olan imar planlarında taraf olabilmektedir. Günümüzde Arsa ve arazi düzenlemeleri kanunendört yasa maddesine dayandırılarak yapılmaktadır. Bunlar, 2981 sayılı Yasanın 10/b Maddesi uygulaması ve 2981/3290 Sayılı Yasanın 10/c Maddesi uyarınca Islah İmar uygulaması, 3194 Sayılı İmar Kanunun 18. Maddesi ve 18. Maddeye 3290 sayılı Yasayla eklenmiş Ek 1 Madde uygulamalarıdır. Valilikler veya Belediyelerin yapacakları imar uygulamaları herhangi bir kurala bağlı olmamakla birlikte ,her uygulamanın yapılabilmesi için gerekli olan koşullar belirlenmiştir. İmar Kanununun 18. Maddesi uyarınca arsa ve arazi düzenlemesi yapılabilmesi için gerekli temel şart, ilgili uygulama sahasında imar planının bulunması ve planda imar uygulaması yapılacak alanların konuta tahsis edilmiş olmasıdır. Ek Madde 1 uygulamasında ise buna ilaveten 9.5.1985 Tarih ve 3194 Sayılı İmar Kanunundan önce özel parselasyona dayalı ve hisse karşılığı satın alınan yerlerin yani fiili paylaşımın olması gerekir. Ek madde 1 uygulaması açısından ancak 1985 yılından önce kabul edilmiş özel parselasyon alanları üzerinde bu maddeye dayanılarak imar uygulaması yapmak mümkündür. 2981/3290 Sayılı Yasanın 10/c maddesi uyarınca imar uygulaması yapılabilmesi için 2981/3290 Sayılı Yasanın uygulama yönetmeliğinin 20. maddesine göre 10.11.1985 tarihinden önce ıslah imar planı sahasında, yapılaşmanın olması gerekmektedir. Yine 2981 Sayılı yasanın 10/b maddesine dayanılarak yapılacak imar uygulamalarında da ilgili alandaki mülkiyetin hisseli veya özel parselasyona konu olması gerekmektedir. 10/b ile ilgili bir diğer husus, son Yargıtay kararlarına göre kamuya bedelsiz aktarılan alanların düzenleme ortaklık payı (DOP) oranını geçmemesi gerektiği yönündedir. Bugün itibariyle arazi ve arsa düzenlemeleri uygulamalarında tam bir birlik sağlanamamıştır. Bunun da gerçek nedeni uygulayıcı kurumlar tarafından, imar uygulamalarında kendilerine fazla parsel çıkarma amacını taşımalarıdır. Oysa imar uygulamalarının gerçek amacı ise imara uygun konut alanı elde etmektir. İmar uygulamalarında bir taraftan imara uygun konut alanları oluşturulurken, diğer taraftan da düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, pazar yeri, ibadet yeri ve karakol gibi umumi hizmetlere ait alanlar için gerekli olan arazileri elde edilmektir. Bu çalışmada, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 18. Madde uygulaması, uygulama aşamaları incelenecek, karşılaşılan problemler tespit edilecek ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ARTİCLE 18 OF THE LAW NO 3194 RE-CONSTRUCTİON APPLİCATİONS , ENCOUNTERED PROBLEMS AND SUGGESTED SOLUTİONS Mehmet Fatih KARAAĞAÇ Erciyes University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geodesy and Photogrammetry Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Erkan BEŞDOK August 2019, ….pages The conclusive aim of the construction plans and the process of implementation of these plans is common good. The best way of common good usage of a piece of land on the arranged areas is designated by these construction plans. By this way, the usages-protected by the legislations- will be saved up appropriately by these plans. In practise, by the recent legal regulations, it is intended for our whole country to take a planned life. Especially, in terms of environmental plans, rules were established to prevent unplanned areas. In this regard, the construction plan is now a legal arrangement that concerns each freeholder, the people who use the areas and as a result every segment of our society. The arrangement on lands and domains are now made based on four different laws. These are article 18 of construction law numbered 3194, additional article 1 added to article 18 by the law numbered 3290, law numbered 2981 article 10/b application and renovation construction implementations in accordance with the law numbered 2981/3290 article 10/c. While there is no rule on which implementation will be made when the municipalities and governorships make a construction implementation; the required conditions for each implementation are certain. In accordance with the construction law, article 18, the main condition for the arrangement of land and domain is to have the construction plan of the implementation area and to allocate the areas to a residence. In addition, in the additional article 1, before the construction law dated 9.5.1985 numbered 3194, there has to be an actual communion of the places bought with share consideration and based on private parcelin. In accordance with the additional article 1, the construction implementation can be done only on the private parcelins that were accepted before 1985. In accordance with the article 10/c of the law numbered 2581/3290, for a construction implementation, there has to be a housing in the renovation construction plan before 10.11.1985 in accordance with the article 20 of the law dated 2981/3290. Again for the construction implementations based on the article 10/b of the law numbered 2981, dominion has to be shared or private parcelin. Another point in 10/b is that according to the judgements of court of appeal, the areas transfered to public for free mustn't be over the DOP rates. Today, there still hasn't been a consensus on the implementation of land and domain. The main reason is that the implementers aim to have more parcels on construction implementations. However, the aim of the construction implementation is to have an appropriate residence for construction. On one hand, residence areas suitable for construction are being formed, on the other hand, the domains for public service such as primary and secondary schools, roads, courts, parks, car parks, playgrounds, green fields, bazaars, chapels and police stations are gotten. On this studying will be researched article 18 of construction Law numbered 3194 applications, stages of applications and encounteredproblems.