Kimliğin inşasında bir araç olarak futbol
Football as a tool in the construction of identity
  1. Tez No: 604800
  2. Yazar: ELİF HANDE İYİKUL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN UYSAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, İnşacılık, Kimlik, Milliyetçilik, Football, Constructivism, Identity, Nationalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma kapsamında futbolun toplumlar içerisinde, bilinçli olarak ya da kendi doğal gelişim sürecinin bir sonucu olarak, nasıl bir kimlik inşa aracına dönüştüğü araştırılmaktadır. Araştırma kapsamında kimlik unsuru Uluslararası İlişkiler kuramına 1980'li yıllarda ortaya çıkarak katkıda bulunmuş inşacılık yaklaşımı penceresinden incelenmiştir. Futbolun da ortaya çıkışı, tarihsel gelişimi ve küreselleşme serüveni incelenmiş, bu esnada futbola kimlik inşasına katkıda bulunabilecek ne gibi özellikler atfedilmiş olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise; İngiltere, İspanya, İtalya ve Brezilya özelinde, futbolun toplumlar üzerindeki kimlik inşa süreçlerine etkisi vaka analizleri aracılığıyla anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines how football transformed into a tool for construction of identity within societies, either consciously through concentrated efforts of people and institutions or as a result of its own natural development process. Within the scope of the study, the element of identity was analysed from the perspective of the constructivist approach that emerged in the 1980s and contributed to the theory of international relations. The emergence of football, its historical development and its globalization experience have been examined with a focus on understanding the key features football developed in time which can help football contribute to the construction of identity. In the last part of the study, the effect of football on identity building processes in the societies of England, Spain, Italy and Brazil is tried to be understood through case studies.