Yükseköğretim mezunu genç işsizliği: Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri bölümü mezunları üzerine bir araştırma
Higher education graduated youth unemployment: A research on graduates of labor economics and industrial relations
  1. Tez No: 604801
  2. Yazar: BİLGE DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA KOÇANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ġstihdam, ĠĢsizlik, Genç ĠĢsizliği, Yükseköğretim Mezunu Genç ĠĢsizliği, Yükseköğretimin Niteliği, Employment, Unemployment, Youth Unemployment, Higher Education Graduate Youth Unemployment, Quality of Higher Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalıĢma yükseköğretim mezunu genç iĢsizliğini konu almaktadır. Günümüz dünyasında iĢsizlik tüm dünyada ülkelerin baĢ etmesi gereken ciddi bir sorun haline gelmiĢtir. ĠĢsizlik verilerine bakılarak bu durumun ciddiyetini anlamak mümkündür. Ġstihdam oranları azalıp iĢsizlik oranları her yıl artarken iĢsiz kalan insanlar içerisindeki en büyük kesim gençlerden oluĢmaktadır. Dolayısıyla bu durumun asıl mağdurlarının da gençler olduğunu söylemek gerekmektedir. Son yıllarda genç iĢsizler içindeki oranın yükseköğretim mezunu gençlerden oluĢması dikkatleri çekmektedir. ġüphesiz iĢsizlik durumunu toplumda pek çok kiĢi çeĢitli Ģekillerde deneyimlemektedir fakat üniversite eğitimi almıĢ, çeĢitli donanımlar edinmiĢ bireylerin istihdam edilememesi günümüz toplumlarının kanayan bir yarası halini almıĢtır. Üniversite eğitimini tamamlamıĢ gençlerin en verimli çağlarında istihdam edilememesi hem kendileri hem aileleri hem de içinde bulundukları toplum için önemli kayıplara kaynaklık etmektedir. Dolaylı olarak genç bireylerin iĢsizlik durumu toplumsal iliĢkilerin tümüne yansımaktadır. Önemli ölçüde genç nüfusa sahip olan Türkiye, eğitimli genç iĢsizliğinin üst düzeyde yaĢandığı ülkelerden biri haline gelmiĢtir. Bu çalıĢma, temelinde birçok problem yatan üniversite mezunlarının iĢsizliğini, mezuniyet sonrası ilk iĢ arama süreci ve o dönemde yaĢadıkları tecrübelerden yola çıkarak üniversitede aldıkları eğitim ile bağlantılı bir biçimde tartıĢmayı amaçlamaktadır. Bu çalıĢma, saha araĢtırması bulgularıyla yükseköğretim mezunu genç iĢsizlerin iĢ piyasasında yaĢadığı sorunları incelemiĢtir. AraĢtırma kapsamında; Akdeniz Üniversitesi ÇalıĢma Ekonomisi ve Endüstri ĠliĢkileri Bölümünden mezun olmuĢ 24 kiĢiyle yarı yapılandırılmıĢ soru formu kullanılarak derinlemesine görüĢmeler yapılmıĢtır. Saha araĢtırması kapsamında görüĢülen mezunların kendi içlerinde farklı kategorilere ayrıldıkları görülmüĢtür. Bazı mezunlar sadece kamu memuru olmak için KPSS‟ ye hazırlanmıĢ, bazı mezunlar bu sınava hazırlanırken bir taraftan banka sınavlarına ve yüksek lisansa hazırlanmıĢ bazı mezunlar ise doğrudan özel sektöre yönelmiĢlerdir. Bu yönde bireyin tercihi ne olursa olsun yaĢadıkları sorunlarda farklılaĢmıĢtır. Yapılan görüĢmeler kapsamında mezunların iĢ piyasasına geçiĢte çok ciddi problemler yaĢadıkları, gerek özel sektörde gerekse kamu sektöründe yükseköğretimin değersizleĢtirildiği görülmüĢtür. AraĢtırmadan çıkarılan bir diğer sonuç ise yaĢanan iĢsizlik süresince gençlerin aile ve sosyal çevrelerinde de psikolojik bir baskıya maruz kaldıklarıdır.
Özet (Çeviri)
This study is about the youth unemployment of the higher education graduates. In today's world, unemployment has become a serious problem that countries have to deal with all over the world. It is possible to understand the seriousness of this situation by looking at unemployment data. While unemployment rates are decreasing and unemployment rates are increasing every year, the biggest share among unemployed people is young people. Therefore, it should be stated that the real victims of this situation are young people. It is noteworthy that in recent years the proportion of young unemployed people is made up of young people with tertiary education. Undoubtedly, many people in the society experience unemployment in a variety of ways, but university education and lack of employment it has become a bleeding wound of today's societies. The fact that the young people who have completed their university education cannot be employed in the most productive ages is also a source of significant losses for themselves and their families as well as for the society they are in. Indirectly, the unemployment situation of young individuals is reflected in all social relations. Significantly having educated young population, Turkey has become one of the countries that are experiencing a high level of youth unemployment. Many problems on the basis of this thesis study aim to discuss the unemployment of university graduates, the first job search process after graduation, and the training they received at the university. Problems of young high education graduates were examined with the results of field research. In the scope of the research; In-depth interviews were conducted with 24 people who graduated from Labor Economics and Industrial Relations Department of Akdeniz University by using a semi-structured questionnaire. It was seen that the graduates interviewed within the scope of the field research were divided into different categories. Some of the graduates prepared themselves for KPSS exam to be a civil servant, some graduates prepared themselves for the bank exams and the master's degree exam, while some of the graduates directly entered in a private sector. Regardless of the individual's preference in this direction, they differ in their problems . Within the scope of the interviews, it was seen that the graduates experienced very serious problems in the transition to the employment market and the devalued higher education both in the private and in the public sectors. Another result vii of the research is that young people are exposed to psychological pressure in their family and social environment during the unemployment.