Yeni malikin gereksinimi sebebiyle tahliye davası
Evacuation due to the needs of the new owner
  1. Tez No: 604819
  2. Yazar: AYSU ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira sözleşmesi, yeni malikin gereksinimi sebebiyle tahliye, kira sözleşmesinin sona ermesi, Lease agreement, evacuation due to new owner requirement, termination of lease agreement
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kira sözleşmeleri günlük yaşamda en çok karşılaşılan sözleşme türlerindendir. Türk Borçlar Kanunu'nda adi kira, konut ve çatılı işyeri kirası ile ürün kirası düzenlenmiştir. O halde genel olarak kira sözleşmelerini üç farklı kategoride değerlendirmek gerekmektedir. 01.07.2012 tarihinde 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kabul edilmiştir. Bu kanunun kabulü ile 818 sayılı Borçlar Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. 6098 sayılı TBK döneminden önce iki ayrı kanun düzenlemesi kira sözleşmeleri bakımından uygulanmakta idi. Bunlardan ilki 818 sayılı Borçlar Kanunu, bir diğeri ise 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkındaki Kanun idi. Ancak 01.07.2012 tarihinden itibaren ikili ayrım yerine kiraya ilişkin tüm hükümler tek çatı altına toplanmıştır. Kira sözleşmeleri, 6098 sayılı TBK m. 299- 378 arasında düzenleme alanı bulmuştur. Kira ilişkileri durağan bir yapıya sahip olmadığından kira ilişkisinin tarafları zamanla değişebilmektedir. Kira ilişkisinin tarafları ise kiracı ile kiralananı kiraya veren kişidir. Çalışmada öncelikle kira sözleşmesine ilişkin genel bilgiler verilecektir. Bunun devamında birinci bölümde kira sözleşmesinin sona erme nedenleri ile konut ve çatılı iş yeri kavramına değinilecektir. Esas konu olan yeni malikin ihtiyacına dayalı olarak kira ilişkisinin sona erdirilmesi ise TBK m. 351'de düzenlenmiş olup bu hüküm çerçevesinde değerlendirmeler yapılacaktır. Son olarak üçüncü bölümde ise kira sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle açılacak olan tahliye davasında usul hukukuna ilişkin ne gibi sonuçlar olduğu değerlendirilecektir. Ayrıca bu çalışmada gerek Yargıtay'ın vermiş olduğu kararlar gerekse öğretideki farklı görüşler incelenerek, tüm bu incelemeler bağlamında sonuca varmak amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Lease agreements are one of the most common types of contracts in daily life. In the Turkish Code of Obligations, product ordinary rent, residential and roofed workplace rent and product rent are regulated. Therefore, it is generally necessary to evaluate the rental agreements in three different categories. The Turkish Code of Obligations No. 6098 was adopted on 11.01.2011. With the adoption of this law, Law of Obligations no. 818 has been abolished. Before the 6098 law period, two separate laws were applied in terms of lease agreements. The first one was the Law on Obligations numbered 818 and the other was Law No. 6570 on Real Estate Leases. However, as of 11.01.2011, all provisions regarding rent instead of bilateral separation have been gathered under one roof. Lease agreements The new Turkish Code of Obligations no. 299-378 in the range of regulation area. Since the rent relations do not have a static structure, the sides of the rent relationship may change over time. The parties to the leasing relationship are the lessor and the lessor. Firstly, general information about the lease agreement will be given. In the first part, the reasons for the termination of the lease and the concept of housing and roofed work place will be discussed. Termination of the lease relationship based on the need of the new owner, which is the main subject, is the Turkish Code of Obligations. 351 and evaluations will be made within the framework of this provision. Finally, in the third section, the consequences of procedural law will be evaluated in the eviction case to be filed due to the termination of the lease agreement. In addition, both the decisions of the Court of Cassation and the different views in the doctrine are examined in this study and it is aimed to reach a conclusion in the context of all these investigations.