Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin kiraya verenden kaynaklanan sebeplerle sona ermesi
Termination of rental contracts caused by leasers in rental contracts of residential and roofed workplaces
- Tez No: 551350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET AKÇAAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kiraya verenden kaynaklanan sona erme sebepleri, gereksinim sebebiyle tahliye, yeniden inşa ve imar sebebiyle tahliye, yeni malikin gereksinimi sebebiyle tahliye, Evacuation out of necessity, reasons for evacuation caused by leasers, evacuation out of reconstruction and redevelopment, evacuation out of the necessity of the new owner
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Artan nüfus oranı, teknolojik gelişmeler ile birlikte özellikle şehir merkezlerine alınan yoğun göç, barınma ve geçinme ihtiyacı sebebiyle konut ve işyerlerine olan talebin artmasına sebep olmuştur. Bunun sonucunda ise, toplumda birçok birey, kiraya veren ya da kiracı sıfatıyla hukukî problemler yaşamaya başlamıştır. Kiraya veren ya da kiracı sıfatıyla yaşanan ihtilafların sıklığından dolayı, özellikle de kira sözleşmelerinde daha zayıf konumda bulunan kiracının menfaatlerinin korunması amacıyla bazı düzenlemeler getirilmiştir. Öncelikle 818 Sayılı Borçlar Kanunu, akabinde ise 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun sayesinde kira sözleşmelerine ilişkin uyuşmazlıklara çözüm aranmıştır. Sonrasında ise, yürürlükte olan kanunların menfaat dengesi gözetmede ve özellikle kiracıyı korumada yetersiz kalması sebebiyle 1 Temmuz 2012 tarihinde, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girmiş ve halen yürürlüktedir. Çalışmanın konusu“Konut ve Çatılı İşyeri Kira Sözleşmelerinin Kiraya Verenden Kaynaklanan Sebeplerle Sona Ermesi”dir. Kiraya verenden kaynaklanan tahliye sebepleri, Türk Borçlar Kanunu'nda sınırlı sayıda yer almış olup; bu tahliye sebepleri gereksinim, yeniden inşa ve imar ile yeni malikin gereksinimidir. Çalışmanın amacı; kiraya verenden kaynaklanan sona erme sebeplerini, uygulama, doktrin ve yargı kararları çerçevesinde incelemektir.
Özet (Çeviri)
Inflating population rate, technological advancements and especially the influx of migration to the centers of cities increased the demands for residences and workplaces. As a result of this, many individuals in the society are facing problems as leasers or tenants. A series of regulations adopted to address the outgrowth of the legal problems as leaser or tenant and protect the benefits of tenants who have a weaker stance in leasing contracts. Provisions in the Statute Concerning Real Property no: 6570 followed by Code of obligations no: 818 has been provided to solve the disagreements caused by leasing contracts. Since laws in motion were inadequate in protecting the balance of benefits, and especially the tenants, on July 1, 2012, Code of obligations no: 6098 came into effect. This study focuses on Termination of Rental Contracts Caused by Leasers İn Rental Contracts of Residential and Roofed Workplaces. Reasons for evacuation caused by the leasers have been limited in numbers in the Code of Obligations. These reasons are the necessity, reconstruction and redevelopment and the necessity of the new owner outlined by the Art. 351. The study aims to examine the reasons for evacuation caused by the leasers within the framework of the practice, doctrine and judicial decisions.