Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiralayanın ihtiyacı nedeniyle tahliye davası
Evacuation of the leased owner due to the leasor's need for housing and workplace with loft
  1. Tez No: 763206
  2. Yazar: SAFİYE CABA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA ÖKTEM ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kira Sözleşmesi, Kira Sözleşmesinin Feshi, Kira Sözleşmesinin Sona Ermesi, İhtiyaç Nedeniyle Tahliye, Tahliye Davası. Konut İhtiyacı, İşyeri İhtiyacı, Yeni Malikin İhtiyacı, Lease Agreement, Termination of Lease Agreement, Eviction Due to Need, Eviction Case. Housing Need, Workplace Need, New Owner Need
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Genel olarak kira sözleşmeleri günlük hayatımızda ve iş yaşantımızda hukuki olarak pek çok soruna yol açan sözleşme türlerinden olmakla, kira sözleşmelerinin sona erme halleri de sıkça karşılaştığımız kira sözleşmesi problemlerinden biridir. Hal böyle olduğundan kira sözleşmelerinin kiralayan tarafından ihtiyaç sebebi ile kira sözleşmesinin sona erdirilmesi, üzerinde durulması gereken önemli bir uyuşmazlıktır. Bu bağlamda tez konumuz günlük yaşantımızda da sıkça karşımıza çıkan, Türk Borçlar Kanunu'nda '' Konut ve Çatılı İşyeri Kiralarında Sözleşmenin Sona Ermesi'' başlığı altında kiraya verenden kaynaklanan nedenlerle kira sözleşmesinin sona ermesi hallerinden biri olan ''kiralananın kiraya verenin ihtiyacı nedeniyle'' tahliyesi (TBK m. 350/1) ve devamında ''yeni malikin gereksinimi'' (TBK m.351) nedeniyle tahliyesidir. Çalışmamızın birinci bölümünde; 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 350/1. maddesinde düzenlenen konut ve çatılı işyeri ihtiyacı sebebine dayanan tahliye davası başlığı altında konut ve işyeri ihtiyacı nedeniyle kira sözleşmesinin sona erdirilmesi, ikinci bölümünde Türk Borçlar Kanunu'nun 351. Maddesinde düzenlenen yeni malikin konut ve işyeri ihtiyacı nedeniyle kira sözleşmesinin sona erdirilmesi ve son bölüm olan üçüncü bölümde ise konut veya işyeri ihtiyacı sebebine dayanan kira sözleşmesinin sona erdirilmesinin sonuçları mevzuat, doktrin ve yargı kararları irdelenerek açıklanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
In general, rental agreements are among the types of agreements that cause many legal problems in our daily and business life, and the termination of rental agreements is one of the rental agreement problems we frequently encounter. As this is the case, the termination of the lease contract by the lessor due to necessity is an important dispute that needs to be emphasized. In this context, our thesis topic is“due to the need of the lessor”, which is one of the cases of termination of the lease agreement due to reasons arising from the lessor, under the title of“Expiration of the Contract in Housing and Roofed Workplace Leases”in the Turkish Code of Obligations, which is frequently encountered in our daily life. (TBK m. 350/1.1) and then his evacuation due to the“needs of the new owner”(TCO m. 351). In the first part of our study; 350/1 of the Turkish Code of Obligations No. 6098. Under the title of evacuation lawsuit based on the need for housing and a roofed workplace, which is regulated in the article, termination of the lease agreement due to the need for housing and workplace, termination of the rental agreement due to the need for housing and workplace of the new owner, which is regulated in Article 351 of the Turkish Code of Obligations, and the third section, which is the last section. In the second part, the results of the termination of the lease agreement based on the need for housing or workplace will be tried to be explained by examining the legislation, doctrine and judicial decisions.