Algılanan tüketici riski ile elektronik ağızdan ağıza iletişim arama motivasyonları ilişkisi: Dumlupınar Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama
Perceived risk of consumer wit electroni̇k word of mouth search motives contact: Dumlupinar an appli̇cati̇on on University students
  1. Tez No: 604821
  2. Yazar: ZEYNEP BAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İÇLEM ER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici, Algılanan risk, Sosyal Medya, WOM, eWOM, eWOM Arama Motivasyonları, Consumer, Perceived Risk, Social Media, WOM, eWOM, eWOM Search Motivations
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen ekonomik, demografik, sosyokültürel ve psikolojik faktörlerle birlikte ağızdan ağıza iletişimin etkisi de her geçen gün artmaktadır. Ağızdan ağıza iletişim gelişen teknoloji ve iletişim ile internete taşınmıştır. Bu yeni durum ağızdan ağıza iletişimi elektronik ağızdan ağıza iletişim (eWOM) haline dönüştürmüştür. Bu dönüşüm tüketicileri algılanan risklerini düşürmek ve doğru satın alma kararı vermek için internet ortamında eWOM davranışına yöneltmiştir. İnternet ortamı ve sosyal medya platformları eWOM sağlayanları ve eWOM arayanları iç içe bulundurmaktadır. Tüketiciler eWOM arama davranışı ile ürün veya hizmet hakkında performans bilgisi, ürün kullanım bilgisi, ürünün kabul görmüşlüğü hakkında birçok veriye sosyal medya platformlarında ulaşabilmektedir. eWOM birçok tüketicinin karar aşamasında başvurduğu ve çok daha fazla yayılmaya başladığı iletişim türüdür. eWOM arayanlar da sağlayanlarda belirli motivasyonlar ile hareket etmektedir. eWOM arama motivasyonları tüketicilerin neden eWOM' a yöneldiğini açıklamaktadır. eWOM sağlama motivasyonları ise bilgi sağlayan tarafın motivasyonlarını açıklamaktadır. Tüketicinin algılanan riski ve eWOM arama davranışı arasındaki ilişki riskin düşürülmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada tüketicinin algılanan riski ile eWOM arama motivasyonları ilişkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
BAKIR, Zeynep MA Thesis, Department of Marketing Supervisor: Asst Prof. İçlem ER August, 2018, 123 pages The effect of WOM communication is increasing day by day with the economic, demographic, socio-cultural and psychological factors affecting purchasing decisions of consumers. WOM has been moved to internete with developing technology and communication. This new situation has transformed word of mouth communication into electronic word of mouth communication (eWOM). This transformation has led consumers to behave eWOM on the Internet in order to reduce their perceived risks and make a correct purchase decision. The Internet and social media platforms include eWOM providers and eWOM searchers. Consumers can access eWOM search behavior on many social media platforms on performance information about product or service, product usage information, product acceptance. eWOM is the type of communication that many consumers refer to during the decision phase and start to spread more and more. eWOM seekers also act with certain motivations in providing. eWOM search motivations explain why consumers turn to eWOM. Motivations for providing eWOMs explain the motivations of the information provider. Perceived risk of consumer and the relationship between eWOM search behavior is of great importance in terms of reducing the risk. In this study, the relationship between perceived risk of consumer and eWOM search motivation is examined.